Има една акция, която е поскъпнала повече от Nvidia през февруари

Откакто Constellation Energy приключи отделянето си от Exelon Corp. на 19 януари 2022 г., акциите ѝ са поскъпнали с цели 298,3%. За същия период книжата на Nvidia са добавили 212,2%.

13:44 | 29 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Не е задължително да сте в сферата на изкуствения интелект, за да сте наясно със значението на ядрения сектор, пише екип на икономическото издание Marketwatch. В сряда, ден след като отбелязаха рекорден еднодневен ръст, акциите на тази компания от старата икономика поскъпнаха още повече и достигнаха до върха на списъка с най-добре представящите се акции за месец февруари на индекса S&P 500 SPX.

Ралито ги изведе над тези на любимеца на новата икономика и играта с изкуствен интелект - акциите на Nvidia Corp., които отписаха 0,6% в следобедната търговия в сряда и се наредиха на трето място с 27,2% ръст в цената си през февруари.

Акциите на Ralph Lauren Corp., добавиха 0,7%, с което се наредиха на второ място с ръст от 28% през този месец. В същото време акциите на Constellation Energy Corp. нараснаха със 7,4% в сряда и са добавили 37,1% към цената си през февруари.

Откакто Constellation Energy приключи отделянето си от Exelon Corp. на 19 януари 2022 г., акциите ѝ са поскъпнали с цели 298,3%. За същия период книжата на Nvidia са добавили 212,2%.

Constellation Energy, с пазарна капитализация от 53,4 млрд. долара, за сравнение тази на Nvidia е малко под 2 трлн. долара, нарича себе си най-големият американски производител на енергия без въглеродни емисии, благодарение на комбинацията от ядрени, вятърни, слънчеви и водни ресурси.

Има хора, които смятат, че траекториите на акциите на компании за изкуствен интелект (ИИ) и чистата енергия са донякъде свързани, тъй като ИИ може да помогне за повишаване на ефективността на енергийните мрежи и да разработи технологии за намаляване на емисиите в момент, когато търсенето на енергия нараства.

Във вторник акциите на Constellation поскъпнаха с рекордните 16,9 %за един ден, след като компанията отчете печалба и продажби за четвъртото тримесечие, които не отговориха на очакванията на Уолстрийт, но предостави прогноза за приходите за 2024 г., която надхвърли прогнозите.

В сряда анализаторът на KeyBanc Capital Софи Карп повиши рейтинга на акциите (CEG) до "overweight", след като преди осем месеца ги понижи до "sector weight", и определи целева цена на акциите от 190 долара. Това прави Карп най-оптимистично настроената от 12-те анализатори, анкетирани от FactSet, които покриват акциите.

Карп заяви, че тримесечните резултати и дискусиите с ръководството са "изкристализирали" стратегията за растеж на Constellation, подкрепена от съществуващите данъчни облекчения за ядрено производство, които според нея ще останат в сила и след тазгодишните президентски избори.

"Напомняме, че понижаването на рейтинга на CEG се дължеше на липсата на идентифицируеми катализатори по това време", пише Карп в бележка до клиентите. "Въпреки това CEG изложи убедителен алгоритъм за растеж, подкрепен от съществуващата политическа рамка и тенденции, който според нас предлага много повече яснота и стабилно позиционира CEG като едно от първокласните инфраструктурни имена в нашето покритие."