В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Цялостна свързаност и нови начини за използване на енергията са бъдещето на мобилността

Хана Бумгарден, Plug and Play Mobility, във "В развитие", 09.02.2024

15:48 | 9 февруари 2024
Обновен: 17:26 | 9 февруари 2024
Автор: Галина Маринова

Автомобилите ще имат своята роля в пътуването на бъдещето. Но те ще бъдат само част от свързаността ни и придвижването от една точка до друга. Цялостната свързаност от началото до края на пътуването - това ще има огромно значение в бъдеще. Ще бъдем много по-свързани. Всичко ще бъде много по-устойчво и ще има нов начин за използване на енергията. Какъв точно - предстои да видим. Това каза Хана Бумгарден, старши програмен мениджър в Plug and Play Mobility, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова. 

"Мобилността се променя, както и околната среда. Големите автомобилни компании трябва да направят своите иновации, свързани с автономното шофиране. Колите на бъдещето ще използват много повече устройства от тези, които познаваме в момента. Има много промени, които се нуждаят от  много инвестиции и нови автомобилни концепции, но трябва да ускорим промените, за да сме в крак със случващото се и така да помогнем на компаниите, които се включват на пазара". 

В крайна сметка винаги трябва да мислите за колаборацията, каза събеседничката. "Само един град, едно правителство, една технология не може да направи всичко само по себе си. За да изградим това бъдеще трябва да има сътрудничество между държавното управление, академичната общност, стартъпите и изследванията в колежите".

"За да изградим умното бъдеще ние трябва да можем умно да използваме данните, които се събират. За да се случи това, всички, от които зависи този процес, трябва да седнат на една маса и да се обсъдят всички дискусионни проблеми, свързани с умното бъдеще". 

Това, което се случва днес, е промяна в собстевната ни дейност и на навика ни да караме автомобили, добави събеседничката. "На улиците ще има повече автомобили, повече хора ще пътуват от точка А до точка Б. С това има едно предимство - ще се контролира целият поток на автомобилите. Може би тогава няма да е нужно всеки да има автомобил, а ще можем да намерим глобално решение на придвижването между две точки".

"Много от колите вече могат да бъдат автономни. Вече има много камери, сензори, системи, които се тестват, за да бъде това възможно. Ако имате нова кола, то тя вече може да се паркира сама. Но е важно да се мисли и от перспективата на хората - да се мисли за сигурността, безопасността и в крайна сметка кой ще използва този автомобил. Това не е забавяне. Правим всичко възможно за гарантиране на безопасността".  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате   тук.