В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

По-устойчивите икономики са построени върху силна енергийна диверсификация

Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК и преподавател в УНСС, „В развитие“, 06.02.2024 г.

17:04 | 6 февруари 2024
Автор: Антоанет Василева

За икономиката на ЕС и еврозоната говорим по-скоро за стагнация в положителен смисъл, отколкото очакваната рецесия. Има умерена стабилност и тенденция за изход от ситуацията. Мекото приземяване на американската икономика влияе на стокообмена между ЕС и САЩ. Китай въпреки някои песимистични прогнози все пак достигна целта за растеж от 5,2% и отчасти остава потребител на европейските стоки. Потреблението на домакинствата все пак е устойчиво в ЕС, но това до голяма степен идва от обтегнатия пазар на труда. Икономиките, които са построени върху силна диверсификация на енергийната база, са по-устойчиви. Това заяви Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК и преподавател в УНСС в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

„Натискът върху работодателите да увеличават доходите над производителността донякъде води до задържане на инфлацията, но и до задържане на потреблението, което създава стабилност.“

Същевременно някои негативни процеси пречат на стагнацията да минат към по-оптимистичния вариант на подем, който би бил насочен към растеж. Такива процеси са поскъпването на вноса и износа, на производствените цени и геополитически процеси като събитията в Червено море, засягащи еврозоната, които силно увеличават транспортните разходи, посочи Ножаров.

По отношение на американската икономика има известно съперничество от гледна точка на Иран, Русия и Китай. За Европа всички тези огнища на напрежение са косвени с изключение на войната в Украйна. Тези огнища оказват по-силно влияние върху икономиката на Америка, но няма как да не засегнат и Европа, защото се отразяват върху логистичните вериги и оскъпяват транзакционните разходи. Част от тези кризи се очаква да бъдат решени във втората половина на годината, коментира Ножаров.

„Тези кризи намаляват потреблението в цели региони, които са били потребители на европейските стоки. Неслучайно и прогнозите за спад от 2,6 на 2,2% са в темпа на растеж на световната икономика, което също се отразява на Европа. Спадът на този растеж засяга и веригите на доставки, и потреблението, като поскъпват и суровините при наличието на много геополитически конфликти. Донякъде това са причини ЕЦБ и Фед да задържат високи нива на лихвените проценти.“

Умереният оптимизъм и визия за стабилност на основните европейски икономики карат ЕЦБ да се въздържа, както и обтегнатият пазар на труда. Всички останали процеси също я задържат, защото в Европа има и политически елементи – предстоят множество избори. Това води до желание за консервативна политика, за да няма влияние и върху изборния процес. Тенденциите са това изчакване да продължи до късна пролет, след което тази политика да бъде разхлабена, смята Ножаров.

Що се отнася до наблюдението на политиката на Фед, силен долар и слабо евро, или обратното - са свързани елементи, за което следи ЕЦБ от гледна точка на това, че в еврозоната има много държави с високо равнище на дълг. Евентуалната промяна на тежестта на долара спрямо еврото може да доведе до дългови проблеми на високо задлъжнелите държави, отбеляза Ножаров.

„Основният проблем е, че всички тези процеси карат инвеститорите да се въздържат от инвестиции и всички изчакват, а без инвестиции няма как да се стабилизира икономическият растеж.“

Според Ножаров Германия има липса на достатъчно стратегическа визия за енергийна диверсификация.

„Ако я сравним с Франция, която се представя по-добре, ще видим, че енергийната диверсификация прави икономиката по-стабилна.“

Развиват се няколко ключови процеси – единият е енергийният и другият, свързан с дигиталната трансформация и обвързания с тях процес - достъп до ресурси, които осигуряват дигиталната трансформация.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.