Еврозоната пълзи към 2% инфлация с тромаво приземяване

Каквито и да са резултатите през следващата седмица, политиците омаловажават сериозността на слабостта на икономиката в момент, когато пазарът на труда остава свит

13:40 | 27 януари 2024
Автор: Крейг Стърлинг, Джоел Ринеби
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Данните за еврозоната през следващата седмица може да предложат на политиците неудобната комбинация от свиваща се икономика и ограничен напредък в постигането на целта за инфлация от 2%.

Според икономисти, анкетирани от Bloomberg, годишният ръст на потребителските цени вероятно е отслабнал незначително до 2,7% през януари, след края на второ поредно тримесечие, когато брутният вътрешен продукт спадна с 0,1%.

EU 01
Еврозоната вероятно е била в рецесия през втората половина на 2023 г.

Леката рецесия, която това би означавало - първата след пандемията - поне ще подскаже, че безпрецедентното затягане на мерките от страна на Европейската централна банка не е нанесло твърде големи щети на икономиката. Дори и така, подобни резултати ще подчертаят също, че задачата за укротяване на цените е незавършена. 

"Трябва да напреднем в процеса на дезинфлация, преди да можем да сме достатъчно уверени, че инфлацията действително ще достигне своевременно целта", заяви тази седмица пред репортери президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, като същевременно отбеляза, че "рисковете за икономическия растеж са в посока надолу".

"Смятаме, че през последното тримесечие на 2023 г. еврозоната е в стагнация. За Управителния съвет на ЕЦБ това би било допълнителна увереност, че икономиката не пада от скалата и че може да си позволи да изчака потвърждение, че инфлацията е на път да се върне и да остане на целевото равнище от 2%", посочват от Bloomberg Economics.

Политиците от двете страни на Атлантическия океан се сблъскват с неубедителни данни в момент, когато също така преценяват кога могат да започнат да облекчават свиването на икономиката чрез намаляване на разходите по заемите.  

Данните от петък показаха, че предпочитаният от Федералния резерв показател за базисната инфлация се е понижил до почти тригодишно дъно - дори при високи празнични разходи.

EU 02
Инфлацията в еврозоната се забавя

Основният измерител на цените, върху който се фокусират официалните лица от еврозоната, като се изключат променливите елементи като енергията, се очаква да се забави съвсем леко до 3,2 %. 

За създателите на политиката на ЕЦБ картината се замъглява допълнително от различията между отделните икономики. Националните доклади през следващата седмица може да покажат, че инфлацията се задържа на ниво от 3% или по-високо в Германия, Франция и Испания, докато в Италия тя вероятно е под 1% за трети месец. 

EU 03
Инфлация в четирите водещи икономики от еврозоната

По подобен начин икономистите очакват Германия да претърпи свиване на БВП през четвъртото тримесечие, въпреки че ревизията на данните за предходните три месеца ще означава, че тя е избегнала определението за рецесия, дадено в учебниците. В същото време Италия отбеляза стагнация в края на годината, а Франция и Испания отбелязаха ръст. 

Каквито и да са резултатите през следващата седмица, политиците омаловажават сериозността на слабостта на икономиката в момент, когато пазарът на труда остава свит.

EU 04
В края на годината динамиката в Европа беше в най-добрия случай слаба

"Все още съществува риск от техническа рецесия, но не и от истинска, дълбока рецесия", заяви в петък управителят на хърватската централна банка Борис Вуйчич пред Мария Тадео от Bloomberg Television. "Това е по-скоро стагнация."