Противоречиви данни за производството в еврозоната в началото на 2024

Жана Рандоу, Bloomberg

13:00 | 25 януари 2024
Обновен: 16:39 | 25 януари 2024
Преводач: Мария Попова

Новоизлезлите данни за производствената активност са повод за разнопосочни новини. Производството се представя по-добре от очакваното, докато услугите се представят по-зле.

Като цяло се забелязва свиване на активността в началото на годината, а това се дължи на свиването през третото и четвъртото тримесечие на 2023, за което очакваме повече данни през следващата седмица.

Очевидно рецесията в еврозоната продължава и през първия месец на 2024. Ако искате оптимизъм, тогава трябва да видите спада при новите поръчки, който е най-слабият от юни насам. Така че, това е добра новина.

Стабилизираната заетост е в основата на доверието на бизнеса в целия частен сектор. Но освен това всеки песимист би обърнал внимание на удължаването на снабдителните вериги, което се случва за първи път от година насам. Това подсилва инфлационния натиск и е отражение на напрежението в Близкия изток и нападенията над кораби, които плават или се опитват да плават през Червено море.

Така че, получаваме доста противоречива информация, която е белег за трудна ситуация, за трудно начало на годината.

Естествено това ще затрудни работата и вземането на решения от Европейската централна банка, която тази седмица ще анализира и оцени ситуацията