Загадката на пазара на труда показва риск от ранно намаляване на лихвите на ЕЦБ

Противно на икономическите учебници, безработицата току-що достигна рекордно ниско ниво на фона на това, което се очертава като първа рецесия след пандемията

11:20 | 22 януари 2024
Автор: Александър Вебер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Странната сила на пазара на труда в еврозоната кара Европейската централна банка да се противопоставя на очакванията за предстоящи намаления на лихвените проценти.

Противно на икономическите учебници, безработицата току-що достигна рекордно ниско ниво на фона на това, което се очертава като първа рецесия след пандемията. Съпътстващият скок в заплащането означава, че служителите не могат да обяват пълба победа в борбата с инфлацията - въпреки че тя спада до под 3%.

Президентът Кристин Лагард каза миналата седмица в Давос, че ръстът на заплатите може да окаже „сериозно въздействие“ върху плановете на ЕЦБ. Подобно на много от нейните колеги, тя иска да „види данните“ за заплатите за 2024 г., преди да намали разходите по заемите – послание, което тя вероятно ще повтори, когато говори с репортери след политическото решение от четвъртък.

Тези числа обаче ще пристигнат едва през пролетта - след момента, когато инвеститорите смятат, че ЕЦБ ще започне да облекчава политиката. А мистерията около пазара на труда е такава, че неговата устойчивост може да продължи още по-дълго, потенциално допълнително забавяйки намаляването на лихвите.

„Посоката на движение е към облекчаване на пазара на труда, но дори в най-засегнатите части – като Германия – е удивително колко бавно се случва това“, каза Сьорен Раде, ръководител на европейските икономически изследвания в мениджъра на активи Point72. „Вероятно е растежът на заплатите да се нормализира. Опасявам се, че ще отнеме дори повече време, отколкото прогнозира ЕЦБ.“

ЕЦБ вижда безработицата да расте тази година, като нарастването на заплатите постепенно се забавя до 3,3% през 2026 г. от 5,3% през 2023 г. Някои ъгли на икономиката показват признаци на забавяне - като затруднения производствен сектор в Германия. Но несигурността е висока.

Това означава, че ЕЦБ е готова да пасува на първите си две решения за годината - на 25 януари и 7 март - като пазарите виждат коефициент две към три за първото намаление, идващо през април.

Защо и как пазарите на труда по света се държат толкова добре е обект на много спекулации.

„Натрупването на работна ръка“ – при което фирмите ненавиждат да съкращават персонала от страх да не се натъкнат на криза в наемането по-късно – може да е една от причините, според икономисти от Bank for International Settlements, които смятат, че нарастващите предпочитания за по-кратко работно време може да влошат нещата.

Други посочват отпуските по болест, които са по-разпространени, отколкото преди пандемията.

Допълнително усложняване на нещата е спадът в производителността. Това допринесе за рязко покачване на така наречените разходи за труд на единица продукция – които ЕЦБ посочи през декември като основа на повишения натиск върху вътрешните цени.

„Много рядко е да има такъв скок в разходите за труд на единица продукция, предизвикан както от по-висок растеж на заплатите, така и от по-ниска производителност“, Силвен Бройер, главен икономист за Европа, Близкия изток и Африка в S&P Global. „Това определено е загадка.“

Докато големи преговори за заплащане в Германия няма да се проведат до втората половина на 2024 г., последните сделки показват продължаващ натиск за повишаване. Заплатите на служителите в стоманодобивната промишленост и публичния сектор ще се повишат с повече от 5% през 2025 г., докато строителните работници искат увеличение от 21% за най-нископлатеното мнозинство според синдиката IG Bau.

Докато Bundesbank прогнозира само около 3% договорен ръст на заплатите през следващата година, нейният президент Йоахим Нагел описа заплатите като „голямото неизвестно“. Австрийският му колега Робърт Холцман каза, че последните сделки сигнализират за все още „доста високи“ увеличения.

Португалецът Марио Сентено, икономист по труда по образование, звучи най-оптимистично по въпроса, като каза пред Bloomberg миналата седмица, че не вижда много причини за безпокойство.

Каквото и да се случи, няма да зависи само от исканията на работниците, но и от това как компаниите реагират на по-високите заплати, според Бройър.

„Те основно имат избор между повишаване на продажните цени, за да запазят маржовете на печалба стабилни, което би било пагубно за ЕЦБ“, каза той. „Или могат да започнат да преосмислят свободните си работни места, което би означавало, че пазарът на труда може да е по-малко устойчив, отколкото си мислим.“

За да осмисли всичко това, ЕЦБ разчита на безброй показатели, включително „проследяване на заплатите“, базирано на данни от националните централни банки, което дава ранни указания за това накъде се насочват заплатите. Индексът на уебсайта за работа Indeed също стана популярен.

Без бързо влошаване на тези показатели, „за ястребите е много лесно да поддържат своята линия, което означава, че трябва да видим официални данни за заплатите за първото тримесечие, които няма да имаме до срещата през април“, каза Раде.

Окончателните данни от Евростат ще бъдат налични едва в края на същия месец според главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн. Ако това е, по което Управителният съвет иска да действа, срещата за политиката през юни ще бъде първата възможност.

Това е факт, който дори анализаторите, които все още очакват първо понижение на лихвите през пролетта, признават.

„Вярваме, че това ще се случи през в нашата базова линия, но също така казваме, че това изисква ЕЦБ да бъде малко смела“, каза Феликс Хюфнер, икономист в UBS във Франкфурт. „Няма да има всички данни през април – особено за заплатите.“