Еврозоната неочаквано е избегнала рецесията

Графика на деня, 30.01.2024 г.

13:14 | 30 януари 2024
Обновен: 13:20 | 30 януари 2024
Автор: Антоанет Василева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Еврозоната неочаквано е избегнала първата рецесия след пандемията, която икономисти очакваха през втората половина на 2023 г., тъй като по-стабилният растеж в Италия и Испания компенсира спада в Германия.

Брутният вътрешен продукт се задържа непроменен през четвъртото тримесечие - по-добър резултат от очаквания от анализаторите спад от 0,1 %, тъй като блокът от 20 държави се бори с повишените лихвени проценти и слабото външно търсене.

Брутен вътрешен продукт

Данните от проучванията сочат, че началото на тази година продължава да бъде сравнително слабо, особено когато Германия - най-голямата икономика в региона се поддава на спад. Но общата картина представлява мекото приземяване, на което се надяваше Европейската централна банка, и едва ли ще ускори перспективата за намаляване на лихвените проценти.

БВП на еврозоната

Стагнацията през последното тримесечие означава, че блокът отново е избегнал рецесията с най-малка разлика.

Въпреки това резултатът подчертава трудностите на блока в условията на високи лихвени проценти, слабо глобално търсене и последиците от енергийната криза. Не се вижда непосредствен край - миналата седмица проучванията в частния сектор показват, че през януари се наблюдава осми месец на свиване.

В изказване на заседанието на ЕЦБ миналата седмица председателят Кристин Лагард заяви, че очаква БВП за четвъртото тримесечие да се задържи в застой. Тъй като длъжностните лица оставиха депозитната лихва на рекордно високото равнище от 4%, тя заяви, че перспективните показатели за услугите предполагат „ускоряване на по-нататъшния растеж в бъдеще“.

БВП на Германия

Най-голямата икономика в Европа флиртува с рецесията от няколко тримесечия насам, но досега успява да я избегне с малко.

Това може да се промени, ако скоро не се повиши динамиката. Проучванията на бизнеса дори сигнализират за леко влошаване на настроенията в началото на годината, а Бундесбанк предупреди, че през първото тримесечие производството „в най-добрия случай ще се задържи“.

Това е така, защото чуждестранното търсене на германски стоки показва малко признаци на възстановяване, докато потребителите у дома продължават да се колебаят дали да харчат пари. Икономиката се забавя и от увеличените отпуски по болест.

Според прогнозата на института Ifo от вторник БВП вероятно ще се свие с 0,2% между януари и март. „Компаниите в почти всички сектори на икономиката се оплакват от спадащо търсене“, заяви ръководителят на прогнозите Тимо Волмерсхайзер.
Влошаването на бизнес настроенията в началото на годината подсказва, че оценката на финансовия министър Кристиан Линднер за Германия като уморен, но не болен човек може да се окаже прекалено оптимистична. Нещо повече, болестта - в буквалния смисъл на думата - вероятно е допринесла за слабостта на икономиката през изминалите тримесечия.“

БВП на Франция

Данните за Франция съвпаднаха с прогнозата на анализаторите, анкетирани от Bloomberg. За цялата 2023 г. БВП е нараснал с 0,9% според статистическата агенция Insee, която също така ревизира данните за третото тримесечие до нула от предишното свиване с 0,1%.

Не се очаква икономиката да отбележи бързо възстановяване през 2024 г., тъй като производителите се възстановяват бавно след продължителния спад, а домакинствата продължават да усещат натиска на инфлацията, дори и тя да намалява.
Продължителният период на забавяне е проблем за Еманюел Макрон, тъй като неговото правителство разчита на по-силна експанзия, за да възстанови публичните финанси и да ограничи безработицата. Проучване на статистическата агенция Insee през декември показа, че ще е необходимо необичайно рязко ускоряване, за да се изпълни прогнозата за 1,4% ръст на БВП, която е в основата на бюджета за 2024 г.

Доверието на френските потребители се възстановява

Макрон е изправен и пред политически трудности, тъй като фермерите удължават протестите, за да поискат повече подкрепа и по-малко бюрокрация от държавата. Този месец той вече смени министър-председателя си в опит да съживи президентството си след разединителния дебат за имиграцията.