Kpler: ОПЕК+ не бърза с новите съкращения на добива на петрол

Графика на деня, 30.01.2024 г.

08:22 | 30 януари 2024
Автор: Грант Смит
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

ОПЕК+ изглежда започва бавно новите си съкращения на добива на петрол, според Kpler Ltd.

Ключови членове на коалицията обещаха да намалят доставките с още 900 000 барела на ден този месец, за да предотвратят глобалния излишък. Износът на петрол е един от индикаторите за напредъка на тези страни в прилагането на техните съкращения и досега през януари общите доставки са останали като цяло непроменени, според данни от базираната във Виена фирма за пазарно проучване.

„Като цяло, новите производствени квоти на ОПЕК+ имат минимално въздействие върху действителния суров петрол, който е на пазарите“, каза Виктор Катона, главен анализатор на Kpler за суров петрол.

Действителните данни за производството може да представят различна картина, когато се появят по-късно тази седмица, но засега цифрите за износ не помагат много, за да подкрепят крехките настроения на световните петролни пазари. Суровият петрол постигна ограничени печалби тази година, тъй като големият добив от шисти в САЩ смекчава страховете относно конфликта в Близкия изток, с цени близо до 84 долара за барел в Лондон в понеделник.

Износът от седемте членки на ОПЕК+, ангажирани с нови съкращения, е средно около 15,4 милиона барела на ден досега този месец и почти не се е променил спрямо декември, изчислява Kpler. Подобна е картината от по-широкия алианс, като доставките са стабилни на приблизително 28,1 милиона барела на ден.

Цифрите включват както суров петрол, така и рафинирани продукти от Русия, тъй като предвидените в страната съкращения са разпределени между двете категории.

Кувейт и Оман намалиха значително износа през януари, но Русия, Казахстан и Ирак направиха само скромни намаления, според оценките на Kpler. Москва разполага с повече суров петрол за продажба в чужбина в резултат на прекъсвания в няколко местни рафинерии, каза фирмата.

Обединените арабски емирства, на които беше разрешено леко увеличение на производството съгласно условията на последното споразумение на ОПЕК+, увеличиха значително доставките, според Kpler. Потоците са се покачили с около 350 000 барела на ден до средно 3,1 милиона на ден.

Саудитска Арабия, най-големият производител на суров петрол в ОПЕК+, не е задължена да прави допълнителни съкращения през януари като част от споразумението на групата.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори трябва да проведат онлайн среща за мониторинг в четвъртък. Делегатите казаха, че няма да направят никакви промени в текущото споразумение, което важи до края на това тримесечие, по време на сесията.