Петролът скочи след удари по танкер и загинали американски войници

Цената на Brent вече се покачи с повече от 6% миналата седмица

08:07 | 29 януари 2024
Обновен: 08:07 | 29 януари 2024
Автор: Серин Чон и Шарън Чо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола се повиши след отделни атаки в Близкия изток, които убиха американски войници в Йордания и удариха танкер с руско гориво в Червено море, ескалация на напрежението в региона, който представлява около една трета от световния добив на суров петрол.

Белият дом съобщи, че подкрепяни от Иран екстремисти са убили трима войници и са ранили други при нападение с дрон, което Техеран отрече да е извършил. Това последва ракетен удар на хутите в петък срещу плавателен съд, управляван от името на Trafigura Group, превозващ руско гориво, най-значимото поподение досега по енергийната търговия.

Суровият петрол Brent скочи с цели 1,5% в началото на азиатската търговия, преди да намали повечето от тези печалби. Това се случи, след като глобалният бенчмарк се покачи с повече от 6% миналата седмица в най-голямото увеличение от октомври. West Texas Intermediate се покачи към $79 за барел, докато дизеловите фючърси в Лондон поскъпнаха с почти 5%.

Пазарът на петрол „беше изложен на набор от рискове от страна на предлагането“, каза Вишну Варатан, главен икономист за Азия, бивша Япония в Mizuho Bank Ltd. „Изглежда, че дори с някакво смекчаване на търсенето, което виждаме, геополитиката се оформя така, че цените на петрола да имат по-голям риск в посока нагоре."

Смъртта на американски войници, първата при вражеска атака, откакто Израел и "Хамас" започнаха война, ще постави президента Джо Байдън под засилващ се натиск да се изправи директно срещу Иран, рискувайки по-широк конфликт в регион, жизненоважен за световната търговия. Атаката срещу танкера също ще има сериозни последствия, тъй като изпращачите преди това приемаха за даденост безопасното преминаване на кораби, свързани с Русия и Китай, след по-ранни уверения от хутите, че атакуват най-вече кораби, свързани с Израел, САЩ и Обединеното кралство.

Brent се повиши с около 9% този месец, тъй като ситуацията в Близкия изток стана по-напрегната, но все още е доста под нивото, na което беше малко след атаката на "Хамас" срещу Израел през октомври. Перспективата за стабилно предлагане от производители извън ОПЕК и забавянето на растежа на търсенето помагат да се запазят цените под ниво. И докато атаките в Червено море доведоха до известно пренасочване на товарите - добавяйки към разходите за превоз - това все още не е довело до недостиг или засегнато производство.

Байдън обеща отмъщение за убийството на американски войници близо до сирийската граница, а някои републиканци призоваха президента да нанесе удари срещу Иран - ниво на ескалация, което САЩ заявиха, че възнамеряват да избегнат.

Говорител на Trafigura каза, че удареният кораб Marlin Luanda е превозвал нафта с руски произход - продукт, използван за производство на пластмаси и бензин - закупен под тавана на цените, наложен от Г-7.

„Нито един от участниците не иска пълноценна война“, каза Джон Килдъф, партньор-основател на Again Capital LLC. „Петролът все още тече, няма петролни находища, които са попаднали под удар и все още виждаме кораби, преминаващи през Суецкия канал.“