Натоварени с руски петрол танкери се лутат из Балтийско море

Всякакъв вид прекъсване, свързано със санкции, би било тревожно за Москва

07:53 | 29 януари 2024
Автор: Шери Сю и Джулиан Лий
Натоварени с руски петрол танкери се лутат из Балтийско море

Голямо количество от водещия сорт суров петрол на Русия се движи на празен ход в танкери в Балтийско море в момент, когато огромната програма за износ на петрол на страната е подложена на засилен натиск от санкции.

Въпреки че няма преки доказателства, че санкциите спират доставките, властите на САЩ и Обединеното кралство от края на миналата година засилиха мерките срещу множество фирми, търгуващи и доставящи руски петрол.

Четири танкера, съдържащи около 3 милиона барела суров петрол Urals, вече са на празен ход в продължение на поне седмица близо до експортния терминал на Уст-Луга, показват данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. Пети танкер е там от шест дни.

Преди да се премести в Уст-Луга в края на декември, Naxos, който чакаше най-дълго, прекара повече от две седмици закотвен напълно натоварен край терминала за износ в Приморск.

Смята се, че нито един от петте кораба не е обект на санкции. САЩ също санкционираха търговски фирми, които наемат кораби.

Закъснения на Sokol

Забавянията на доставките идват в момент, когато потоците на друг руски суров петрол, Sokol, са сериозно нарушени. Танкери, съдържащи почти 12 милиона барела от сорта, предназначени за Индия, стоят на празен ход в Тихия океан. Близо 3 милиона барела повече се намират на совалкови танкери, чакащи да разтоварят товарите си на други кораби.

Ненормално е пратките Urals - всички от които всъщност са били натоварени в другото голямо руско пристанище на Балтийско море Приморск - да не са се отправили веднага към клиентите.

Всякакъв вид прекъсване, свързано със санкции, би било тревожно за Москва. Това обаче би загрижило и политиците в някои западни страни, които се стремяха да избегнат ограниченията за доставка на суровината от Русия от страх от повишаване на световните цени на горивата и подклаждане на инфлацията.