Петролът ще се нуждае от допълнителни попътни ветрове, за да поддържа по-високите цени

Консултантите по търговия със суровини имат силно присъствие на петролните пазари през последните години, а техният стил на търговия, следващ тенденциите, може да засили ценовите движения и в двете посоки, което прави по-трудно ориентирането на физическите търговци на пазара

11:20 | 27 януари 2024
Обновен: 11:21 | 27 януари 2024
Автор: Девика Кришна Кумар
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговците на петрол, които разчитат на алгоритми за проследяване на тенденциите, стимулираха ралито на суровия петрол тази седмица, като натрупаха бичи позиции, но суровината може да се нуждае от помощ от други инвеститори за следващото си повишение.

Цените на суровия петрол излязоха от неотдавнашния си диапазон тази седмица, а покачването на West Texas Intermediate над 76,20 USD предизвика сигнали, които позволиха на съветниците по търговия със суровини, следващи тенденциите, да купуват петрол, удължавайки ралито. Сега цените са на път да постигнат най-добрата си седмица от октомври насам. 

По данни на Bridgeton Research Group, в момента проследяващите тенденциите са с нетни дълги позиции при сорта Brent от около 45% и с нетни дълги позиции при WTI от 30%. Тези трейдъри започнаха седмицата с нетни къси позиции при сорта Brent с около 9% и нетни къси позиции при WTI с 36%. Според данните по-голямата част от обръщането и на двата пазара е станало в четвъртък. 

"Макар че пробивът катализира масирана покупателна активност от алгоритмичните наблюдатели на тренда, сега ще са необходими допълнителни попътни ветрове, за да се поддържат тези по-високи цени", каза Дан Гали, стратег по суровините в TD Securities. "Следващата програма за покупки вероятно ще бъде катализирана само на север от 81 долара за барел, което поставя тежестта върху други търговски кохорти да подкрепят цените."


Бичи технически сигнали

Консултантите по търговия със суровини имат силно присъствие на петролните пазари през последните години, а техният стил на търговия, следващ тенденциите, може да засили ценовите движения и в двете посоки, което прави по-трудно ориентирането на физическите търговци на пазара. 

"Те са склонни да усилват тенденцията и поради това може да се стигне далеч отвъд справедливата фундаментална стойност", каза в интервю тази седмица Фредерик Ласер, глобален ръководител на Gunvor Group Ltd., отговарящ за проучванията и анализите. "Работата на физическите търговци е да придвижват товари. Нуждаем се от ясен сигнал, че трябва да купим гориво в Европа и да го изпратим в САЩ, но ако пазарът се движи нагоре-надолу всеки ден, сигналът е отворен-затворен, отворен-затворен. Това го прави труден."