В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Директен отговор на САЩ срещу Иран може да доведе до "експлозия" на петролния пазар

Михаил Димитров, финансов анализатор в ПФБК, във "В развитие" 29.01.2024 г.

15:11 | 29 януари 2024
Обновен: 14:52 | 1 април 2024
Автор: Георги Месробович

След удара по американска база, причинен от ирански бунтовници, в САЩ има настроения за директен отговор срещу Иран, като при такъв евентуален сценарии може да доведе до експлозия на петролния пазар. Спокойствието на пазарите спрямо геополитическото напрежение е изненадващо и може да се очаква волатилна година. През настоящата седмица, фокуса на инвеститорите ще бъде освен върху геополитическите събития около Червено море и върху срещата на Федералния резерв на 30 януари, това коментира Михаил Димитров, финансов анализатор в ПФБК, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова. 

Последните удари допълнително засилват напрежението около Червено море и риска от нарушение на веригата на доставки, като фактът, че руските товари, които до сега не бяха цели за атака, вече се променя, каза Димитров. След удара на американска база от ирански бунтовници, конгресмени насърчават директен отговор срещу Иран. При такъв евентуален сценарии, от своя страна може да доведе до „експлозия“ на петролния пазар, допълни гостът.

Геополитическото напрежение достига рекордни стойности от десетилетия насам, като спокойствието на пазарите е изненадващо и може да се очаква волатилна година, смята гостът. Лихвените понижения играят важна роля на пазара, като допринасят за високите му нива. Пазарните участници очакват около 6 понижения на лихвите през 2024 г., а действията и думите на Фед предполагат 3 такива. Сравнително добрият ръст на заплатите и ниската безработица в САЩ, комбинирано със ситуацията в Червено море изтласкват инфлацията нагоре.

Ситуацията изглежда благоприятна за златото, което е прието за убежище и в исторически план се наблюдава засилване на неговото търсене, когато икономиките се забавят, каза гостът. Често в такива ситуации акциите на компаниите, добиващи метала, дават по-висока възвръщаемост от самото злато, но това не се наблюдава в момента. Наблюдават се бичи настроения около метала.

„През настоящата седмица, фокуса на инвеститорите ще бъде освен върху геополитическите събития около Червено море и върху срещата на Федералния резерв на 30 януари, като не се очаква да има промени по лихвените политики на самата среща, но важният момент е каква реторика ще имат централните банкери, тъй като това може да даде индикации за техните бъдещи действия.“

Какви са очакванията за понижения на лихвите? Ролята на златото и какво може да очакваме от него през годината? Големите технологични гиганти все още ли са най-привлекателни? Какво означават икономическите показатели в Европейските държави? Какви са предпочитанията на българския инвеститор?

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.