Медиите в САЩ съкращават 3000 журналисти заради провала на дигиталните реклами

Графика на деня, 28.01.2024 г.

16:40 | 28 януари 2024
Автор: Кристофър Палмери, Алекс Танзи
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Уволненията обхванаха голяма част от медийната индустрия тази седмица, което е зловещо начало за 2024 г., като допълнително намалиха редиците на някога могъщи издания като Los Angeles Times, Time и Sports Illustrated.

Според оценки на Bloomberg News повече от 3000 редактори, репортери и професионалисти в журналистическата индустрия са загубили работата си през последната година, което добавя към опустошителните няколко десетилетия, предимно за вестниците.

Сред съкратените служители са някои от най-известните имена в бизнеса. Списание "Time " съкрати 15% от персонала си. Condé Nast, издател на Vogue и New Yorker, е освободил 5%.

Съдбата на Sports Illustrated, дългогодишен връх на спортното писане в САЩ, е поставена на карта, след като издателят му Arena Group Holdings Inc. не плати лицензионно плащане на Authentic Brands Group, която притежава името.


Броят на работещите във вестниците е малка част от някогашния екип. Персоналът на издателите на вестници в САЩ е намалял с 62% от 2010 г. насам

Уволненията съвпадат с рязкото увеличаване на броя на синдикатите. Forbes Media, чиито работници за първи път гласуваха за създаване на профсъюз през 2021 г., обяви плановете си да съкрати 3% от персонала си точно когато служителите започнаха тридневна стачка тази седмица.

"Това е още един пример за това, че ръководството на Forbes се бори с профсъюзите", каза в изявление Андреа Мърфи, представител на NewsGuild и редактор на статистиката във Forbes. Говорител на Forbes отказа да коментира.

Но по-широкият проблем е спадът на рекламата, включително на цифровите спотове, които дълго време се смятаха за спасител на бизнеса. BuzzFeed Inc., който закри едноименното си новинарско подразделение миналата година, отчете 35% спад на рекламата през третото тримесечие.

Патрик Сун-Шионг, милиардер в областта на биотехнологиите, който придоби Los Angeles Times през 2018 г., заяви пред вестника тази седмица, че по време на пандемията в компанията са изчезнали реклами на стойност 60 млн. долара.

Сун-Шионг заяви, че е губил до 40 млн. долара годишно от вестника - ситуация, която го е принудила да съкрати 115 души, или 20% от редакцията.

"От придобиването на "Лос Анджелис Таймс" сме инвестирали почти един милиард долара, което подчертава нашата отдаденост да запазим наследството му и да осигурим бъдещето му", каза той.