Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Франсоа Деберг: Бъдещето е в децентрализираното производство на енергия

Франсоа Деберг, регионален директор на "Веолия" за България и Гърция, в "Светът е бизнес", 20.02.2024

21:12 | 20 февруари 2024
Обновен: 09:36 | 21 февруари 2024
Автор: Галина Маринова

Децентрализираното производство на енергия и използването на ВЕИ е процес, който вече е в ход и напредва. Това е разрастващ се пазар, който се оценява на 500 млрд. евро годишно. Потенциалът е огромен. Характерно при ВЕИ е използването на такива енергийни източници, които досега не са използвани - например от отпадъчни води, а също и от отпадъчна топлина. Това каза Франсоа Деберг, регионален директор на "Веолия" за България и Гърция, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Всички проекти, свързани със Зелената сделка, с декарбонизацията, са много предизвикателни в контекста на глобалните промени, но от друга страна това, което виждаме в нашия бизнес, е, че предизвикателствата все още могат да доведе до доста възможности, каза Деберг. “Защото, когато влизаме във всички тези проекти за трансформация, подобряваме процесите, финансовата стабилност, устойчивостта си и в крайна сметка - конкурентоспособността. Нека не забравяме, че крайната ни цел е да създадем по-добра среда за живот”.

Най-пресният и близък пример, свързан с декарбонизацията и екологичността, е пречиствателната ни станция в Кубратово. Производството на зелена енергия от пречистването на отпадъчните води е близо 90% от нашето потребление на енергия в “Софийска вода”. И ако се върнем на контекста за многото кризи - благодарение на енергийната криза можем да осигурим един по-плавен преход и да напредваме по отношение на енергията и оползотворяването й, подчерта гостът. “В същото време оползотворяваме биометан, намалихме емисиите на въглероден диоксид, което е много добре за гражданите на София, а до 2025 с подобренията по отношение на енергийната ефективност, заедно с фотоволтаичната централа, ние ще бъдем 100% енергийно неутрални”. 

“Мога да спомена и много по големи проекти в различни страни. (...) Имаме много примери в нашите три бизнес направления - вода, енергия, отпадъци, в които прилагаме декарбонизация, премахване на замърсявания и възстановяване на ресурси, като в същото време оставаме конкурентоспособни”.

Тенденцията, което виждаме на енергийния пазар, е, че започва една по-голяма децентрализация към по-малък капацитет, свързан с декарбонизацията и с възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Разбира се, това е свързано и с по-гъвкави услуги, за да се балансират енергийните мрежи. Този пазар определено се разраства. Характерно при ВЕИ е използването на такива енергийни източници, които досега не са използвани - например от отпадъчни води, а също и от отпадъчна топлина, каза още събеседникът. 

Децентрализираното производство на енергия и използването на възобновяеми източници е процес, който вече е в ход и напредва. Той ще постави три основни предизвикателства за потребителите - да намалят въглеродния диоксид, който произвеждат, да имат сигурни доставки на енергия и не на последно място - да имат енергия на достъпни цени. 

“Това е разрастващ се пазар. Оценяваме този пазар на децентрализирана енергия от порядъка на 500 млрд. евро на годишна база. Потенциалът е огромен. Международната агенция за енергия предвижда 10-кратно увеличение на гъвкавите модели и активи. Ще има и по-голямо търсене на централно отопление и охлаждане, както и силно развитие на пазара на услуги за енергийна ефективност”. 

В тази трансформация определено един от важните въпроси е достъпът до възобновяеми източници, но и до технологии. Трябва да имаме предвид също и, че има много неизползвани енрегийни източници, като например геотермалната енергия.

На въпроса какво предстои за "Веолия" в България събеседникът сподели, че компанията “опредлено” иска да продължи да инвестира в България, “много ориентирано към енергийния сектор”. 

“Може би ще възникнат и някакви възможности, свързани с “Топлофикация София”. Не е тайна. Също, искаме да направим и повече във водния сектор, да го развиваме. Управлението на отпадъците са е важна и интересна тема за нас. Искаме да се разгръщаме и в трите бизнес направления на "Веолия" и да се развиваме заедно с България”.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.