Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Участието на Tesla в ценовата война е неизбежно, а щетите вече са видими

Калоян Желев, автомобилен експерт, в "Бизнес старт", 18.03.2024

11:10 | 18 март 2024
Обновен: 15:09 | 20 март 2024
Автор: Галина Маринова

Конкуренцията между традиционните автомобилни производители и новата китайска вълна ще бъде много трудна за овладяване без нетърговски мерки. Резултатите на Tesla на много пазари са положителни, но са в много силна зависимост от държавната подкрепа, която в крайна сметка е преходен инструмент. Участието на Tesla в ценовата война е неизбежно, но е с изчерпаем ресурс. Щетите също са неизбежни и вече са видими с просто око във финансовите им резултати. Бъдещето не е чак толкова безапелационно електрическо. Тази технология има някои вродени недостатъци, които още остават нерешени. Това каза Калоян Желев, автомобилен експерт, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Отговорът на въпроса защо сега настроението при акциите на Tesla в момента е минорно „съдържа обективна и субективна компонента“, каза Калоян Желев. "Борсовият рейтинг е човешко творение и класацията на компаниите там е до голяма степен субективна, базирана на очаквания. Очаквания като тези за постоянно увеличаващи се печалби, за постоянни ръстове на котировките в акциите, очаквания за постоянен растеж".

“Членовете на Великолепната седморка са компании, които се характеризират с действително постоянен растеж, безпрецедентно влияние върху секторите, в които работят и минимална зависимост от общия икономически климат. Това последното е нещо, с което Tesla не може да се похвали“.

Само преди 10 години Tesla беше една сравнително малка компания, която бе натоварена с огромни очаквания, припомни гостът. „Заложихме на картата, че бъдещето на автомобилната индустрия е изцяло в нейната електрификация“. 

„В ранния си етап тези очаквания напълно се оправдаха. Бяхме свидетели на взривни ръстове на някои от пазарите. Но увлечени в еуфорията по този ръст, пропуснахме да забележим, че на практика, без изключение, всички тези ръстове се дължаха на държавна подкрепа и субсидии. Това не беше пазарен резултат. Забравихме, че автомобилният пазар е един от най-тежко регулираните пазари изобщо в света“. 

Постепенно, с времето, събрахме и достатъчно информация, за да си дадем сметка, че бъдещето не е чак толкова безапелационно електрическо, добави събеседникът. „Тази технология има някои вродени недостатъци, които ние (на чисто технологично ниво) все още не сме успели да преодолеем. Един от тях е високата цена на крайния продукт.

„По един от критериите за присъствие във Великолепната седморка – достъпност (масова, световна достъпност на продукта или услугата, която предлагаш) Tesla не се класират с високите си цени. А с намесата на китайската суровинна индустрия и огромни играчи, като BYD, се оказва че всъщност печалбите са също така трудни за задържане във времето, заради ценовата война“.

Tesla се представя много добре като продажби на много пазари, но не трябва да забравяме, че на всички тези пазари има държавна намеса. Много е трудно да се говори за органично силно представяне в едни условия, които на практика не са пазарни, а много тежко регулирани. Един от примерите от края на миналата година е от Германия, когато държавата реши по макроикономически причини да преустанови електромобилните субсидии. Само за две седмици крайният резултат бе 50% намаляване на продажбите на електромобили, само и единствено заради тази мярка, при равни други условия“.

„Тези резултати на Tesla, бидейки положителни, в крайна сметка са в много силна зависимост от държавната подкрепа, която е преходен инструмент“. 

Конкуренцията между тези производители, които ние наричаме традиционни и новата китайска вълна, ще бъде много трудна за овладяване без нетърговски мерки. „Както и самият Илон Мъск заяви (той дори бе доста по-радикален в изказванията си): ако не бъдат спрени, китайците ще унищожат всички останали. Времената са трудни. Те са трудни за всички“.

Участието на Tesla в ценовата война е с изчерпаем ресурс, но то е неизбежно, както и щетите от това участие, които вече са видими с просто око във финансовите им резултати. Тези щети в това отношение са неизбежни, подчерта гостът и добави, че „навикът“ да се удължават сроковете за представяне на нови продукти също не работи за Tesla.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.