В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Крайните партии в Европа, поне привидно, започнаха да се разграничават от Русия

Милен Любенов, политолог, в „Бизнес старт”, 22.04.2024 г.

17:40 | 22 април 2024
Обновен: 14:46 | 24 април 2024
Автор: Антон Груев

Подготовката за европейските партии вече излъчиха своите представители, които ще се борят за поста председател на Европейската комисия. Основните теми по време на кампанията са сигурността и засилване на капацитета на страните за отбрана, донякъде миграцията и потребителските цени. Популистките партии значително смекчиха своите послания, което им помогна значително да увеличат подкрепата към себе си, като някои от тях дори започнаха, поне привидно, да се разграничават от Русия. Това коментира политологът Милен Любенов, в предаването „В развитие” с водеща Роселина Петкова.

Кампанията за европейските избори вече започна и партиите излъчиха представители, които ще се борят за поста председател на Европейската комисия. Сред основните теми преди изборите ще бъде сигурността и засилване на капацитета за отбрана на европейските страни. 

„От изказванията на много водещи политици в Европа личи, че перспективата в бъдеще да има конфликт или изостряне на ситуацията Европа е реална и една от темите ще бъде как да се увеличат средствата за отбрана. Това разбира се винаги води до недоволство, защото виждаме, че социалната държава в Европа е поставена под натиск, което води до надигане на различни антиевропейски настроения свързани както с крайната десница, така и с крайната левица.“

Зелената сделка също е сред основните теми преди изборите, каза Любенов. Наскоро Урсула фон дер Лайен, която е водещ кандидат на Европейската народна партия и претендент за втори мандат начело на комисията е обещала пред множество представители на химическата индустрия в Белгия, че нейните условия ще бъдат преразгледани. Това е тема, която провокира сериозни протести в страни, като Белгия, Германия и Нидерландия в последните месеци, каза още той.

На въпрос кои са причините за възхода на популизма и къде той е най-разпространен, гостът каза, че такива настроения има в няколко страни, сред които Австрия, Нидерландия и Италия. Той обаче каза, че най-разпространени са те във Франция, където, според проучванията, партията на Марин льо Пен, получава над 30% подкрепа, което е над 2 пъти повече, отколкото партията на Макрон.

На въпрос колко сериозен проблем е вмешателството в изборите, Милен Любенов посочи, че най-големите рискове идват от социалните мрежи и дезинформацията, която се разпространява там. Той обаче каза, че близостта с Русия е започнала да пречи на тези партии и те вече започват да се разграничават от нея. 

"Дори евроскептичните партии, които в миналото си сътрудничиха с Русия и някои от техните лидери носеха тениски с лика на Путин, както правеше лидера на "Лигата" Матео Салвини, сега вече правят опит да се дистанцират. Те осъзнават, че това е много сериозен проблем. Преди десетина дни "Възраждане" присъстваше на сайта на крайнодясната група "Идентичност и демокрация", но беше свалена от сайта. Едно от предположенията на политолози е, че това се дължи на срещи на представители на "Възраждане" с "Единна Русия". Затова в момента те не са на сайта на "Идентичност и демокрация".

В кои страни популистките партии имат най-голям шанс за успех на изборите? Очаква ли се възхода на крайнолевите и крайнодесните партии да доведе до сериозни размествания в Европейския парламент?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.