Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Безплатното висше образование е популизъм, носещ повече вреди в бъдеще

Д-р Димитър Събев, икономист от Институт за икономически изследвания към БАН, "Бизнес старт", 12.02.2024 г.

11:43 | 12 февруари 2024
Обновен: 07:50 | 14 февруари 2024
Автор: Даниел Николов

Идеята за безплатно висше образование е основно популистка и няма да постигне целите, които правителството си поставя да постигне чрез нея. Има вероятност мярката да увеличи броя на фиктивно записаните студенти, за да могат университетите да прибират държавната субсидия, и няма да спре желаещите да учат в чужбина, тъй като няма да направи нищо за повишаване на качеството. Това коментира д-р Димитър Събев, икономист Институт за икономически изследвания към БАН, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Истинските проблеми на висшето образование в България са дълбоки и нямат общо до голяма степен с тази малка такса от 1000 лв. на година... В българското висше образование изключително голям е делът на обучаващите се в специалности, които не са свързани с производството. Има над 50 хил. студента годишно, които се обучават по правни науки и икономика, а делът в инженерни и базови специалности, които създават добавената стойност в икономиката, е значително по-нисък. Тази пропорция трябва да се промени - не е възможно да имаме пълноценно висше образование, при положение, че годишно в България се обучават повече студенти по право и икономика от Швейцария."

Обявената мярка може все пак може да предизвика дебат за това какво трябва да се промени, за да се подобри качеството на висшето образование в България. В контекста на обучението по икономика, Събев каза, че макар програмите в България да не отстъпват като теория на подобни в Германия, българските студенти излизат без почти никаква практическа подготовка да прилагат тази теория. Обновяването на преподавателския състав може да допринесе много повече за подобряването на качеството, допълни той.

Мярката е доста "гръмка... и сравнително евтина", като цената е около 150 млн. лв., 0.5% от бюджетните разходи, по оценка на правителството.

"Политическият дивидент ще е много голям" в момента, каза Събев, но в дългосрочен план ще донесе повече вреди, отколкото ползи, тъй като няма да повиши нито производителността, която се налага от демографската криза в страната, нито качеството, като бъдещите български студенти може да се насочат към съседни страни, които и сега изпреварват българските университети в класациите.

 "Възприемам това предложение по-скоро като покана към обществена дискусия - действително има проблеми. Но на всеки здравомислещ българин му е ясно, че безплатният характер на образованието няма да го направи по-добро...  Нуждата на реформа е уцелена; крайното време че трябва всичко да се преобърне  е много правилно, но предложената мярка е съвсем неподходяща. Нека наистина започнем да говорим какви са проблемите - ако трябва, ще се повишават цени. Мерките трябва да бъдат много по-детайлни и много по-структурирани."

Държавата може да направи много повече, за да насърчи студентите, за които годишната такса наистина представлява проблем, и приема в ключови за националната икономика специалности, каза Събев.

Кога се изплаща инвестицията във висше образование може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.