Полският наръчник на популиста не помогна този път

Основните наративи, на които се опираше управляващата до сега Право и Справедливост, не им помогнаха да си осигурят мнозинство.

20:13 | 17 октомври 2023
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Щастието за проевропейските сили им се усмихна там, където може би най-малко са го очаквали.

Полша, чието осемгодишно евроскептично и консервативно управление под ръководството на партията "Право и справедливост" (PiS) я постави в същия нелиберален лагер като Унгария на Виктор Орбан, сега изглежда се насочва към по-тесни връзки с Европейския съюз. Предсрочните парламентарни избори в неделя сочат, че Доналд Туск ще се завърне като министър-председател с цел да възстанови върховенството на закона и да насочи външната политика към по-проукраинска линия. Оптимизмът на финансовите пазари и в западните коридори на властта е оправдан, но също така и предпазливостта по отношение на предстоящото изкачване, пише Лионел Лоран за рубриката на Bloomberg Opinion.

Гласовете все още се броят, но екзитполовете изглеждат достатъчно категорични, за да оправдаят радостните възгласи в Брюксел и други западни столици. Изборите трябваше да бъдат загубени от PiS и тя ги загуби, въпреки че технически беше на първо място сред партиите с приблизителен дял от 37 % от гласовете. Рекордната избирателна активност и разочарованието от нелибералния обрат в страната и забавянето на икономическия растеж дадоха тласък на силите срещу PiS, водени от партията на Туск "Гражданска платформа"; обединяването на силите с "Трети път" и "Левите" щеше да даде на групата приблизително 248 места в 460-членната долна камара на парламента.


Благоприятен резултат за инвеститорите/ Злотата се засилва с надежди за по-добра връзка с ЕС и по-добра инвестиционна среда

"Махалото се върна назад", казва Лукаш Мачек от Института "Жак Делор", според когото избирателите изглежда са отхвърлили наратива на PiS за културната война.

Това е важен политически и икономически въпрос, както показва и оптимизмът на инвеститорите. Шансът да се възстановят връзките с ЕС след години на прекъсване означава потенциално повторно укрепване на една голяма икономика в централен регион, който писателят Милан Кундера някога описа като принадлежащ в културно отношение към Запада, а в политическо - към Изтока. Залогът е освобождаването на повече от 35 млрд. евро от фондовете на ЕС, предназначени за Полша, но попаднали в капана на борбата за независимост на съдебната система; по-добри отношения с Берлин и Париж; по-голяма подкрепа за Украйна след спора за зърното; и либерализиране на законите за абортите. През последните десетилетия икономиката на Полша е успешна, но по-националистическият и държавнически завой при управлението на PiS притеснява някои чуждестранни инвеститори.

След сякаш чистата победа на авторитарните лидери в Унгария, Турция и неотдавна в Словакия, Полша е предупреждение за политиците, които очакват, че рецептата за поляризация, търсене на изкупителна жертва и раздаване на бюджетни средства ще проработи всеки път.

Туск може и да е разединяваща фигура, смятана от някои за твърде лява в социално отношение и твърде дясна в икономическо отношение, но обявяването му за таен агент на Германия или Русия изглежда имаше обратен ефект от планирания, като отблъсна избирателите от идеологическия сблъсък "всичко или нищо". Нарастващата подкрепа за центристите също така подсказва, че тактиката на PiS да харчи пари безконтролно за всичко - от разширените детски надбавки до тези за възрастни хора - може да има обратен ефект. Нейната визия за високи социални помощи и висок консерватизъм този път не успя да сплоти поляците.


Забавено развитие/Икономиката на Полша влиза в период на бавно развитие, след бързата си експанзия

Оптимизмът обаче е придружен от предпазливост. Според Пьотр Бурас от мозъчния тръст ECFR предизвикателството пред Полша е голямо - нищо по-малко от "нова глава в историята на европейската демокрация". Както подсказва грозната предизборна реторика, предстоящите месеци ще бъдат тежки: Подкрепяният от PiS полски президент Анджей Дуда все още е на власт до 2025 г. и вероятно ще затрудни Туск и неговите бъдещи коалиционни партньори както при съставянето на правителство, така и при приемането на реформите, необходими за насочването на все още разделената страна в нова посока.

В сегашния си вид Полша е млада държава: Тя навлезе в постсъветската ера през 1989 г., присъедини се към НАТО през 1999 г., влезе в ЕС през 2004 г. и успешно навакса икономическото си изоставане от Запада, както и пое своя външнополитически път. Сега това е още един отрязък от неизследвана територия за страна, която е изправена пред предизвикателства, общи за много от нейните съседи - застаряващо население, по-висока инфлация и натиск от декарбонизацията в една въглеродно интензивна икономика. Промяната в парламента е само първата стъпка.

"Това е краят на лошите времена", казва Доналд Туск. Да се надяваме, че е прав.