Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Популизмът и недоволството от Зелената сделка ще доведат до пъстър европарламент

Росен Стоянов, политолог и преподавател по политически комуникации в НБУ, в "Бизнес старт" 31.01.2024 г.

12:18 | 31 януари 2024
Обновен: 12:20 | 31 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Евроизборите са много подходящи за говорещите против или крайно десните популисти. Ще се види в някаква проекция техният таван и техните абсолютни стойности, до които могат да достигнат Популизма комбиниран с недоволството около Зелената сделка, заради прекалено строги изисквания от вътрешните производители, може да доведат до напрежение и до прекалено пъстър европарламент, това коментира Росен Стоянов, политолог и преподавател по политически комуникации в НБУ, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Междуинституционалното напрежение  у нас дава поглед над стандартни взаимоотношения между политически противници, но за разлика от преди сега участниците се окопават все по-дълбоко в собствените си позиции и трудно биха стигнали до общо решение, каза Стоянов. Всички погледи в държавата са вперени в Конституционния съд и случващото се там.

Президентът Румен Радев не присъстваше на полагането на клетва на конституционните съдии, като гостът обясни, че юристите твърдят, че това е просто част от церемонията, но политолози са на мнението, че става въпрос за заемане на позиция от институционална гледна точка.

Предстоящите избори за Европейски парламент са прекрасен терен, на който да се тестват нагласите в обществото.

„Евроизборите са много подходящи за тези анти говорещи. Ще се види в някаква проекция техният таван и техните абсолютни стойности, до които могат да достигнат. Това е добра почва за популизъм, но има и обективности- виждаме че повод като европейските избори започва да се ползва като оправдание за добрия тайминг на немалко ангажирани и контрагенти на средства по европейските фондове във Франция, в Испания. Всичко това в една комбинация, къде популистко-субективно, къде обективно, поради понякога странни решения на Европа, особено свързани със Зелената сделка и крайните ограничения, правила и изисквания за вътрешните производители, може да доведе до ескалация на напрежението и до един  много странен и прекалено пъстър европарламент.“

Зелената сделка отново ще е част от политическото говорене и инструмент, върху който ще се прилага дезинформация. Гостът смята, че правилният подход към Зелената сделка е прилагането на политики в средносрочен и дългосрочен план, тъй като засяга огромни сектори, които влияят на всеки в ЕС.

Гостът очаква евроизборите да отразят политиките и нагласите в ЕС, а не да служат за крайъгълен камък. Ще наблюдаваме силното говорене за миграционния натиск. Външната политика на ЕС, след изборите, ще претърпи изчакване, като ще очаква да разбере резултата на изборите за президент в САЩ, тъй като предполагаемите двама кандидати имат крайно различни виждания за геополитическите въпроси.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.