Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Изборите в САЩ и Европа ще определят бъдещето на автомобилната индустрия

Калоян Желев, автомобилен експерт, в "Светът е бизнес" 30.01.2024 г.

21:05 | 30 януари 2024
Обновен: 13:58 | 25 март 2024
Автор: Георги Месробович

Автомобилният пазар е един от най-тежко и сложно регулируемите, като склонността за регулация е много по-висока от желанието да се направи по начин, който няма толкова големи отрицателни последствия. Тече битка в САЩ между от една страна - демократи, природозащитници и Tesla, а от другата републиканци и традиционната автомобилна индустрия, която ще определи бъдещето на автомобилния парк. Очертават се интересни избори в Европа и САЩ, като резултатът от тях ще определи бъдещия баланс в автомобилната индустрия, това коментира Калоян Желев, автомобилен експерт, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

Спирането на употребата на легендарния двигател "хеми" от автомобили в САЩ се дължи на битката, която тече, в която от една страна са демократите, Tesla и природозащитниците, а от другата републиканци и традиционната автомобилна индустрия, каза Желев. Целите на автомобилния парк в САЩ ще се променят спрямо – това кой надделее в това надиграване. Автомобилната индустрия става жертва на този дух на спорове, тъй като промените в нея се случват бавно и тромаво.

Геополитическите събития оказаха натиск върху бюджета на Германия и управленците спряха субсидиите за електромобили в страната. Подобрен тип субсидии водят до миграция на потребители, като се вижда, че потреблението следва субсидиите и за това видяхме спад в продажбите в Германия след края на стимулите. Гостът обясни, че случаят там показва и друг феномен това, че при наличието на субсидии, потребителят следва тях, а не качеството на крайния продукт.

„Един от най-тежко и сложно регулируемите пазари е автомобилният. Склонността и изкушението да бъде регулиран автомобилния пазар очевидно са много високи, а склонността на законодателя да го прави по начин, който да няма толкова големи и толкова сложни отрицателни последствия, очевидно не е висока.“

У нас електромобилите не заемат дори 0,5% от автомобилния парк, а дялът на продажбите на електромобили спрямо тези на всички нови автомобили е три пъти по-малък от европейската норма, но това се обяснява и с липсата на субсидии.

Наблюдава се скок в цените на вторичния пазар у нас и в Европа, като гостът обясни, че на него действат различни закони от тези на първичния. При ценообразуването на вторичния пазар няма прозрачна логика и когато цената на дадена марка нов автомобил се качи, това се отразява и на същата марка на вторичния пазар.

Черната маса е остатъчен продукт от вторична преработка на автомобилните батерии. Суровина, която в зависимост от това дали се третира като токсичен или нетоксичен отпадък, определя времето, в което може да се съхранява и да подлежи на вторична преработка. В момента в Европа тече сериозен регулаторен разговор дали черната маса да бъде третирана като токсичен или нетоксичен отпадък, като решението ще се отрази на бизнес казусът на рециклиране на батериите.

„Третирането на отпадъка от батериите е много важно и определящо за една цяла индустрия, от която зависи себестойността на продукта и до голяма степен дали ние ще успеем под някаква форма да съхраним лидерството си в една индустрия, в която Европа е водила повече от 120 години.“

Отлагането на подмяната на автомобили води до остаряване на автомобилния парк у нас. Това може да доведе до катастрофални последствия. В България приемането на наредба за чистите превозни средства представлява преписване почти 1 към 1 на дадени фрагменти от европейската регулация, което се прави с цел получаване на средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. Гостът смята, че тези мерки няма да имат друг ефект, освен незначително потребление на електромобили.

Той смята, че у нас липсват експерти на управленски позиции, които да вземат правилните транспортни решения и липсва изготвянето на анализ за последиците, след приемане на дадена политика. И приемането на чуждестранни политики в дадена държави, които са изваяни за други държави често е контрапродуктивно.

Гостът смята, че тематиката обсъждана в сектора няма да се промени, като вероятно ще има промяна в нейната интерпретация, но не се очакват големи промени в краткосрочен план, освен ако предстоящите европейски избори не крият по-радикални изненади.

„Всичко, което чета сочи, че ще има интересни избори в Европа също не само в САЩ. Какво ще стане след тях и какъв ще бъде новият баланс съвсем скоро ще видим.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.