В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Историята на китайските електромобили не е плод на политика, а на иновации

Ченги Лин,  професор по стратегии и водещ експерт по цифрова трансформация, „В развитие“, 12.01.2024 г.

16:35 | 12 януари 2024
Обновен: 16:50 | 12 януари 2024
Автор: Антоанет Василева

През последното тримесечие на 2023 г. BYD надмина Tesla като производител. Също така през 2023 г. общите продажби вече надминаваха повечето експортни компании. Три са основните причини BYD да е победител - данъчните стимули, китайският пазар и контролът върху батериите. Тези фактори обаче, не са напълно достатъчни за обяснение на разликите. Водещото тук е, че BYD е иноватор в основната технология, но и в основния продукт. Това коментира Ченги Лин,  професор по стратегии и водещ експерт по цифрова трансформация в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Първоначално BYD започват иновациите в друга индустрия – електроавтобуси, докато конкурентите им започват с велосипеди. Това, което е помогнало на компанията отвъд държавната помощ, за да накарат потребителите да купуват и потребяват BYD, е съсредоточаването върху основната технология, а именно батериите и се научават как да прилагат това в автомобилите, каза Лин.

BYD започва като компания, която произвежда батерии. През 1997 г. те стават един от големите производители на батерии за мобилни телефони, а през 2002 г. виждат голяма възможност, когато разглеждат пазара на електромобили. По онова време се оценява, че цената на батерията ще представлява 1/3 от стойността на автомобила и това ще бъде базовата технология. Ето защо директорът на BYD започва да проучва възможностите за създаване на батерии, коментира Лин.

Според професора едно от предимствата на BYD е еволюцията на самата технология. Другото голямо предимство е по отношение на цената - когато една технология стане масова, то тогава цената пада. Това дава привилегия не само по отношение на разходите за батериите, но и за средните китайски електромобили, които струват два пъти по-евтино от Tesla. По този начин Китай и неговите производители получават огромна преднина на еволюцията на технологията, иновациите и цените.

„Китайските производителите са печеливши в момента. Ако разгледаме мястото на пазара, китайските автомобили имат голямо предимство, но трябва да гледаме и отвъд цената.“

Големият въпрос е как успяват да увеличат качеството на батериите и да намалят тяхната себестойност. BYD започва с автобусите, а когато се произвежда батерия за тях, тя трябва да е по-мощна. Това изисква батериите да имат по-достъпни цени, по-бързо зареждане и по-голям пробег. Чрез тези иновации те модернизираха технологиите, а цената е следствие от тях, отбеляза Лин.

Ние виждаме отпечатъка на управителите върху компаниите BYD и Tesla. Директорът на BYD Уанг Чуанфу произхожда от скромно семейство, което подсилва позицията му в компанията, чието име означава „Изградете мечтите си“. Как да разбере нуждите на средностатистическия човек и да му донесе полза от тази технология – това са въпросите, които си задава Чуанфу. Това е обратният образ на Мъск, който идва от богато семейство.

„Моят анализ сочи, че те представляват две много важни, но различни роли в развитието на електромобилите.“

Във връзка с напрежението между САЩ и Китай Лин посочи, че това ще продължи да оформя пазара върху приемането на потребителите. От стратегическа гледна точка това не са неща, които компаниите контролират, а трябва да се вземе предвид и геополитическото напрежение, което е сериозен фактор върху пазарите. Това ще повлияе на правителствените политики - държавите се сплотяват около данъчните облекчения, които за да получите - например в САЩ, трябва да имате завод там, което отслабва способността на BYD да бъде на световните пазари.

„Виждаме все повече такива регулации да влизат в сила, защото правителствата мислят как да защитят местните производители – също както се случи и в Европа.“

Това е отвъд контрола на компаниите, но те могат да обмислят внимателно как да работят в тази среда. Но въпреки това от стратегическа гледна точка увеличаващата се глобализация и свързаност на снабдителните вериги са нещо, на което компаниите трябва да обърнат внимание, изтъкна Лин.

Много от държавните стимули както в САЩ, така и в Европа се опитват да вдъхновят населението и да осъществят енергийния преход и да увеличат продажбите на електромобили. Анализ на BYD сочи, че те работят за средностатистическия човек в страната – например работата им с компаниите за таксита, допълни професорът.

„Всички директори в индустрията трябва да разберат, че историята на китайските електромобили не е плод на политика, а на иновации.“

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.