Спадът в продажбите на Tesla доближава BYD най-близо до световната EV корона

Износът представлява 9% от продажбите на BYD през третото тримесечие, спрямо 5% през предходното тримесечие

11:14 | 3 октомври 2023
Автор: Дани Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

BYD Co. е напът да изпревари Tesla Inc. като най-големият продавач на електрически превозни средства в света, тъй като глобалните продажби на китайския автомобилен производител набират по-голяма сила.

Най-продаваната автомобилна марка в Китай беше на крачка от свалянето на Tesla от първото място през последното тримесечие, след като прекъсването на фабрики доведе до първия спад на доставките на американския автомобилен производител от повече от година.

BYD продаде 431 603 напълно електрически превозни средства през трите месеца, приключили на 30 септември, което е с 23% повече от второто тримесечие. Tesla е доставила 435 059 коли в световен мащаб през тримесечието - като разликата от 3 456 между двете е най-малката досега.

„BYD ще продаде повече изцяло електрически пътнически превозни средства от Tesla през четвъртото тримесечие“, каза Тейлър Оган, главен изпълнителен директор на базирания в Шънжън хедж фонд Snow Bull Capital, който притежава акции и в двата автомобилни производителя.

Акциите на BYD паднаха с цели 3,6% в Хонконг във вторник сутринта, отразявайки по-широките спадове на индекса Hang Seng, който достигна най-ниското си ниво в рамките на деня от ноември 2022 г. Други китайски производители на EV като Li Auto Inc. и Geely Automobile Holdings Ltd. също отчетоха загуби.

Включително хибридите, базираната в Шънжън BYD продаде общо 822 094 автомобила за още едно рекордно тримесечие, което му помогна да затвърди лидерството си като най-продаваната марка автомобили в Китай.

Известен с продажбата на автомобили на достъпни цени на масите, BYD постигна напредък в разширяването на своята привлекателност, подпомагайки скока на продажбите си. Компанията добави две луксозни марки EV, Yangwang и Fang Cheng Bao, за да проникне в ценовата категория от 1 милион юана ($137 000), повече от два пъти повече от някои от по-ранните ѝ автомобили от по-висок клас. Той също така изкара два по-евтини модела, Seagull и Dolphin, за да подкопае конкурентите си.

Нарастващият износ също помага на компанията, която също произвежда свои собствени батерии и полупроводникови чипове, тъй като очаква по-голяма част от продажбите в чужбина, за да допълни господството си в Китай.

Износът представлява 9% от продажбите на BYD през третото тримесечие, спрямо 5% през предходното тримесечие, според анализатора на Bloomberg Intelligence Джоан Чен.

„Това ще бъде ключов двигател на обема през следващата година, тъй като BYD разширява глобалното си присъствие с повече нови електромобили“, каза тя.

Както BYD, така и Tesla обаче са под лупата на европейски служители, които са започнали разследване на китайските субсидии за електромобили, за които твърдят, че поставят европейските производители на автомобили в неравностойно положение.

Доставките на Tesla изостанаха от прогнозите с около 20 000 единици, докато подготвяше заводите си да направят обновен седан Model 3 и Cybertruck, който все още не е пуснат на пазара. Все пак компанията на Илон Мъск потвърди годишната си цел да продаде 1,8 милиона автомобила. BYD остава напът да продаде около 3 милиона автомобила, включително хибриди.

Автомобилният производител също така представи отново своя базов кросоувър модел Y със задно задвижване на американския пазар на по-ниска цена, след като не достигна прогнозите за доставка на Wall Street. Tesla също направи някои промени в своя Model Y в Китай, но остави цената непроменена.