Продажбите на коли в Европа скачат с 21% с помощ от електромобилите

Продажбите на електромобили се удвоиха преди Европейската комисия да започне антисубсидийно разследване на китайски EV производители

10:14 | 21 септември 2023
Автор: Албертина Торсоли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на автомобили се покачиха за 13-ти пореден месец в Европа, като електрическите превозни средства водеха растеж, преди да се превърнат в най-новата фокусна точка на глобалното търговско напрежение.

Регистрациите на нови автомобили са нараснали с 21% до 904 509 единици през август, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители в сряда. Продажбите на електромобили се удвоиха преди Европейската комисия да започне антисубсидийно разследване на китайски електрически автомобили този месец.

Данните, публикувани от европейската група за търговия с автомобили, предоставят ограничен прозорец в динамиката на пазара преди обявеното разследване на ЕК. Асоциацията не разбива регионалните продажби по страна на произход или описва регистрациите на всеки производител по задвижване. Но силното търсене на електромобили – което надхвърли 20% от продажбите в ЕС за първи път – говори защо китайските компании все повече се стремят да се затвърдят на пазара.

Автомобилните производители, водени от Volkswagen AG и Stellantis NV, продължават да се възползват от поръчките, натрупани по време на продължителния недостиг на части, произтичащ от прекъсванията на пандемията. Този импулс ще бъде тестван от централните банки, повишаващи цената на заемите, за да укротят инфлацията.

Картината търсенето да надвишава предлагането „може да се обърне през втората половина на годината, когато производството на превозни средства се нормализира и поръчките намалеят“, казаха анализаторите на Bloomberg Intelligence Джилиан Дейвис и Майкъл Дийн в бележка, публикувана тази седмица. Продажбите все още спадат с приблизително една четвърт спрямо нивата отпреди пандемията.

Tesla Inc. – която внася Model 3 от своя завод в Шанхай – многократно намали цените тази година, докато китайските компании, включително BYD Co. и Nio Inc., навлизат в Европа.

Въпреки това ръководители в сектора, включително главният изпълнителен директор на Mercedes-Benz Group AG Ола Келениус, се изказаха в полза на отворената търговия. Разследването на Европейската комисия за Китай отваря вратата за потенциално отмъщение от страна на Пекин, което може да удари тежко производителите на автомобили в блока и да забави приемането на електромобили сред населението.

Засега търсенето на батерийни автомобили продължава да нараства. Броят на новите електромобили, регистрирани в цяла Европа, скочи със 102% през август до малко над 197 000 коли.

Купувачите в Германия са регистрирали почти 87 000 напълно електрически превозни средства през август, което е увеличение от 171%. Франция, която е в процес на редизайн на своите субсидии за електромобили, за да увеличи продажбите на местно произведени модели, се класира на второ място с 19 700 продадени електромобила. В Обединеното кралство регистрациите скочиха със 72% до малко над 17 000 автомобила.

Volkswagen продаде най-много леки автомобили в региона с всички видове гориво, с около 240 500 регистрации, което е с 21% повече от преди година. Автомобилният производител също е водещ в изцяло електрическите автомобили, според BloombergNEF, въпреки че съкращенията на работни места в основния му завод за електромобили в Германия предполагат, че се подготвя за забавяне на търсенето.

Stellantis, който е сред производителите на автомобили, които са засегнати от стачката на синдиката на обединените автомобилни работници в САЩ, увеличи продажбите с 6,3% до около 145 400 автомобила миналия месец.