Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Регулациите и конкуренцията от Китай застрашават автоиндустрията в Европа

Константин Томов, автор и водещ на предаването "Колела" по Bulgaria On Air, "Бизнес старт", 06.09.2023 г.

13:40 | 6 септември 2023
Обновен: 11:35 | 7 септември 2023
Автор: Антон Груев

Автомобилни анализатори от години предупреждават, че китайските компании са заплаха за европейската автомобилна индустрия, но едва сега и потребителите започват да я осъзнават. На автомобилния салон в Мюнхен 41% от участниците бяха китайски компании, а почти всяка кола продавана в Европа е направена от най-малко 50% китайски компоненти. Най-сериозно застрашени са масовите ниски и средни сегменти автомобили, заради своята неконкурентоспособност и твърде скорошната забрана на двигатели с вътрешно горене. Това каза Константин Томов, автор и водещ на предаването "Колела" в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Само за 2 години делът на изцяло китайските автомобили на европейския пазар е нараснал от 2% на 8%, при продадени около 800 000 автомобила от началото на 2023 година. Дори при електромобили на производители, като BWM, Renault и Mercedes, батерията и силовата електроника идват основно от Китай.  

В последните си интервюта главният изпълнителен директор на Mercedes видимо смекчи ентусиазма към китайския пазар. Томов посочи, че една от причините за това е бързият напредък на китайските компании в премиум сегмента, който до сега беше силата на германската автоиндустрия.

„Китайският пазар не са оказа толкова податлив на традициите, историята имената и брандовете, както всички смятаха. Там китайските марки вече имат доста големи дялове“.

Той обаче изрази съмнение, че в скоро време те ще станат конкуренция на европейските премиум марки. Причината е, че създаването на марка, за която да поискаш повече от нейната себестойност изисква неща като история и култура, а някои европейски компании инвестират в тях от над 100 години.

Според Томов, голямата заплаха за европейската индустрия е в масовия сегмент, защото там тя е абсолютно неконкурентна на китайските автомобили. Той допълни, че желанието на Европейската комисия да забрани продажбите на нови коли с двигатели с вътрешно горене допълнително увеличава тази опасност и сподели и цитат от главния изпълнителен директор на BMW. 

Той казва, че масовият, долният сегмент в Европа или ще изчезне от пазара, или няма да се предлага от европейски компании

На въпрос трябва ли европейските автомобилни компании да отговорят на ценовата война, която идва от Китай, Томов каза, че особено при електромобилите това може да не е възможно.  

"Основната част от цената се формира от батерията, а китайските компании я получават на 20 до 30% по-ниска себестойност, по данни на BloombergNEF".

Томов изрази мнение, че сегашната паника покрай изложението в Мюнхен е донякъде сравнима с фурора, който предизвика ChatGPT преди месеци, но и че за европейската автомобилна индустрия предстои огромна промяна и не всички производители ще оцелеят през нея.

Какво представлява новият концептуален модел на BWM Neue Klasse (нова класа), как ще се променят автосалоните в бъдеще и ще остане ли дизайнът значим за автомобилите и каква дейност развива българският представител на тазгодишното изложение? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.