По-строгите изисквания за икономия на гориво ще струват милиарди на автопроизводителите

Производителите твърдят, че ще платят над 14 млрд. долара под формата на санкции за неспазване на изискванията, защото те са невъзможни за изпълнение

16:00 | 30 септември 2023
Автор: Кийт Лаинг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Предложението на администрацията на Байдън да нареди на автомобилните производители да увеличат средната икономия на гориво на своите автомобили, за да ограничат замърсяването, ще струва на производителите 14 млрд. долара под формата на глоби, според най-голямата търговска група на автомобилната индустрия в САЩ.  

Майк Хартрик, старши директор по въпросите на околната среда и енергетиката на базирания във Вашингтон Алианс за автомобилни иновации, заяви, че предложението на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) автомобилите да достигнат среден разход от около 58 мили (93,3 км) на галон до 2032 г. "надхвърля максималната изпълнимост", дори и при очакваното увеличение на продажбите на електромобили през следващите години. 

"NHTSA прогнозира, че производителите ще платят над 14 млрд. долара под формата на санкции за неспазване на изискванията, което ще засегне всеки втори лекотоварен автомобил през 2027-2032 г. и всеки трети лек автомобил през 2027-2029 г.", заяви Хартрик по време на публично изслушване на предложените правила, което се проведе във Вашингтон в четвъртък. 

Предложението на NHTSA предвижда повишаване на горивната ефективност с 2% годишно за леките автомобили и с 4% годишно за лекотоварните автомобили, считано от моделната 2027 г., както и подобрения за товарните пикапи и работните микробуси през 2030 г.

Хартрик предупреди регулаторните органи, че увеличените разходи, които автомобилните производители поемат съгласно предложените правила, ще се прехвърлят върху купувачите на автомобили, които вече са изправени пред рекордно високи цени на закупените автомобили. 

"Броят на прогнозираните несъответстващи превозни средства и производители надхвърля разумното и просто казано, ще увеличи разходите на американския потребител", каза той.

Припомняме, че администрацията на Байдън предложи в края на юли тази година производителите на автомобили да увеличат рязко икономията на гориво до началото на следващото десетилетие в опит да намалят потреблението на газ и да ускорят прехода на страната към по-екологични превозни средства или превозни средства с нулеви емисии.

Според предложението до 2032 г. автомобилите ще трябва да достигнат разход средно около 58 мили (93,3 км) на галон. Планът предвижда повишаване на горивната ефективност с 2 % годишно за леките автомобили и с 4 % годишно за лекотоварните автомобили, като се започне от моделната 2027 г., както и подобрения за товарните пикапи и работните микробуси през 2030 г.

Агенцията твърди, че предложението, което е едно от няколкото разглеждани, ще спести на потребителите повече от 50 млрд. долара за гориво през целия живот на автомобилите, произведени през съответните години, и ще намали потреблението на газ с 88 млрд. галона до 2050 г.

"Тези стандарти са печеливши за всички", заяви Ан Карлсон, изпълняваща длъжността администратор на NHTSA, по време на разговор с репортери. "Те правят автомобилите по-икономични. Те укрепват енергийната ни независимост. Те спестяват пари на американците и увеличават избора на потребителите, като същевременно ни помагат в борбата с изменението на климата."

NHTSA нарече своя план "предпочитаната алтернатива" сред множество варианти. Обществеността разполага с 60-дневен срок за коментари, след като той бъде публикуван във Федералния регистър.

cars
Предложените стандарти за икономия на гориво. NHTSA иска превозните средства да стават все по-ефективни всяка година

Предложението, потвърждаващо по-ранен доклад на Bloomberg, има за цел да подкрепи усилията на администрацията на Джо Байдън да направи САЩ по-малко зависими от други държави за енергия, особено след нестабилността на цените на бензина след нахлуването на Русия в Украйна. Производителите на автомобили са изправени пред години на несигурност, след като бившият президент Доналд Тръмп отмени правилата за икономия на гориво и емисии от времето на Обама в полза на много по-малко строги такива.

Новите стандарти надграждат предишно предложение от 2022 година за увеличаване на средната икономия на гориво до около 49 мили на галон до 2026 г.

Потенциалните нови стандарти попадат приблизително в синхрон с предложението, което Агенцията за опазване на околната среда представи по-рано тази година и което има за цел да ограничи емисиите от автомобилите. Но докато EPA би могла да принуди производителите на автомобили да гарантират, че два от всеки три автомобила, продадени през 2032 г., ще бъдат електрически, NHTSA заяви, че нейният план се фокусира върху моделите, задвижвани с газ, и ще насърчи нещо по-близко до разпределение 50-50.

"С появата на огромно увеличение на електрическите превозни средства е важно да се отбележи, че на пътя все още ще има голям процент двигатели с вътрешно горене и те ще бъдат на пътя още дълго време", каза Карлсон. "Потребителите ще спестят от горивото в бензиностанцията."