Дори в ерата на Tesla търсенето на бензин в Европа е в подем

Бъдещето е електрическо, но в днешния свят бензинът е цар. Дори в Европа, която се грижи за околната среда

17:30 | 2 септември 2023
Автор: Хавиер Блас
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бизнесът е оживен в един от най-добрите центрове за зареждане на електрически превозни средства в Лондон, собственост на BP Plc, в западното предградие Хамърсмит. Ако прекарате известно време тук, наблюдавайки как електрическите превозни средства на Tesla Inc. и конкурентите идват и си отиват, може би ще си тръгнете убедени, че дните на бензина в Европа са преброени.

Ако обаче се извърнете надясно, това впечатление ще изчезне като дим: Една конвенционална бензиностанция продава още по-бързо изкопаеми горива за конвенционални автомобили.

Може би бензинът няма бъдеще - но настоящето му е доста стабилно. Вината за това е в объркания свят на автомобилите и петрола в Европа, където старите и новите тенденции се сблъскват по напрегнат и неинтуитивен начин.

Помислете за разходите за гориво. В Обединеното кралство търсенето на бензин за периода януари-юни тази година е било най-силното от 2015 г. насам, според изчисления на Bloomberg, базирани на правителствени данни. Във Франция търсенето достигна 20-годишен връх през лятото. В Испания то се е повишило до най-високото си ниво от повече от десетилетие. А в източноевропейските държави като Полша то е най-силното в историята.

Gasoline Demand
Бум на бензина. След дългогодишна низходяща тенденция потреблението на бензин в някои европейски страни се увеличава, отчасти поради отказа на шофьорите от дизелово гориво.

Как е възможна тази тенденция в Европа, когато продажбите на електрически превозни средства също се увеличават рязко? И дали тя отразява лебедова песен или преминаване към по-силно за дълго потребление на гориво?

За да се отговори на тези въпроси, трябва да се проучат дебрите на автомобилния и петролния пазар в региона, които са се променили до неузнаваемост от 2015 г. насам, както и начинът, по който потребителите управляват тези автомобили.

За известно време търсенето на бензин в Европа намаляваше година след година, като петролните мениджъри предполагаха, че потреблението ще спада някъде между 1 и 2 % годишно, което се дължеше на два фактора: по-ефективни двигатели и възход на дизеловите автомобили, особено в Германия и Франция. Тази тенденция се промени преди около 10 години. Първо, потреблението на бензин се стабилизира, а след това започна да се покачва. Въз основа на предварителните данни изглежда, че това лято потреблението на бензин в Европейския съюз се задържа на 10-годишен връх.

Gasoline Demand
Промяна на тенденцията. Търсенето на бензин в ЕС-27 престана да бележи годишни спадове и сега се насочва към най-високото си сезонно лято от десетилетие насам

Промяната - от спад през плато до ръст - има много общо с един от най-големите бизнес скандали в последно време.

През 2015 г. Volkswagen AG, германският автомобилен производител, който е синоним на дизеловите автомобили, призна, че двигателите му замърсяват повече, отколкото компанията някога е оповестявала. Скандалът, наречен "Дизелгейт", попари апетита на европейците към по-евтиното, но по-замърсяващо гориво. За много хора на континента бензинът стана предпочитан, което повиши търсенето.

В същото време европейците запазват автомобилите си много по-дълго, отколкото в миналото, което намалява въздействието на по-новите, по-икономични модели върху общото потребление. Цената е една от причините: Новите автомобили са скъпи, а семействата се съобразяват с бюджета си. Друга причина е предлагането, тъй като поради недостига на чипове новите модели са по-малко. След това се прибавя и фактът, че днес автомобилите са по-добре конструирани и поради това остаряват по-устойчиво, отколкото преди едно или две десетилетия. И накрая, потребителите се страхуват да не изберат правилния вид автомобил, тъй като технологията на батериите бързо напредва, и предпочитат да отложат покупките си колкото се може по-дълго. Резултатът от всички тези тенденции заедно е по-стар автомобилен парк: През 2006 г. средният европейски автомобил е бил на 8,4 години, а днес е на повече от 12.

Gasoline Demand
По-стари и по-малко ефективни автомобили. Възползвайки се от предимствата на по-добре конструираните автомобили, европейците все по-често карат остарели коли, което намалява темповете на подобряване на горивната ефективност на новите модели

По европейските пътища се движат и повече автомобили. През последното десетилетие броят им е нараснал с близо 40 милиона, като през 2022 г. ще достигне почти 250 милиона. Въпреки че електромобилите заемат все по-голям дял от новите регистрации, общото увеличение означава, че абсолютният брой на автомобилите с бензинови двигатели се запазва.

Наред с това стои въпросът за начина, по който европейците управляват и зареждат своите автомобили. Епохата след Covid-19 показва противоположни тенденции. Работата от вкъщи е намалила броя на пътуванията до центъра на градовете от предградията. В САЩ тази тенденция е довела до намаляване на изминатите километри; в Европа обаче, където мрежите на обществения транспорт са по-силни, тя не е намалила толкова търсенето на гориво. От друга страна, работата от разстояние даде възможност да се живее в провинцията, което превърна автомобилите в ежедневна необходимост, а не в необходимост за уикенда. 

Сега добавете и постпандемичното желание за почивка и пътуване. В анкетите повечето европейци казват, че изменението на климата е едно от най-големите им притеснения. Това лято по пътищата на континента тази загриженост липсваше, а магистралите до плажовете бяха препълнени.

По ирония на съдбата преминаването към по-екологични автомобили може да доведе и до увеличаване на търсенето на бензин. Не всички електрически автомобили са еднакви. Някои от тях се захранват само от батериите си, други са хибриди, които имат двигател с вътрешно горене, който допълва батериите. Проблемът е, че някои потребители не включват тези автомобили в електрическата мрежа, а ги захранват предимно с бензин. 

В крайна сметка търсенето на бензин ще намалее, тъй като хората ще заменят автомобилите си, работещи с изкопаеми горива, с такива, захранвани с батерии. Когато - и ако - цената на електромобилите спадне, промяната може да бъде бърза. Но сегашният ръст на потреблението показва, че засега стилизираните графики, които правителствата често представят за намаляващото потребление на петрол, са подвеждащи.

Енергийният преход ще се характеризира с приливи и отливи, объркващи, нелогични и противоречиви тенденции, както и с прощални изстрели. Бъдещето е електрическо, но в днешния свят бензинът е цар. Дори в Европа, която се грижи за околната среда.