В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарът на електромобили навлиза в застой 

Репортаж, "В развитие", 21.08.2023 г.

17:15 | 21 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на електромобили навлиза в застой и това определено е лоша новина за компании като Ford и Tesla. След години на бърз растеж сегментът сега върви към стагнация.

В продължение на години плъгин автомобилите бяха едва 1 на сто от пазара, а възприемането на този тип автомобили от потребителите - твърде бавно.  На този фон продажбите на електрически автомобили в САЩ поставиха рекорд от почти 6 на сто от всички новорегистрирани автомобили миналата година и са се насочили към още по-голямо ускорение през настоящата, пише Business Insider.

Този растеж е придружен и от серията обективни цели на част от големите играчи на пазара. Tesla се стреми да произведе 2 милиона превозни средства тази година, а пък Ford първоначално обяви, че ще сглоби 600 хил. електрически автомобила през 2023 г. General Motors също отговори с  150 хил. електрически превозни средства за настоящата година.

За някои анализатори се очертава стагнация в сегмента, тъй като индустрията е останала без първоначално ентусиазираните си потребители. Причината е, че според експерти впечатляващият растеж, наблюдаван през последните години, не може да бъде устойчив. 

Анализатори виждат следващия голям проблем за сектора в преминаването от първите клиенти, прегърнали идеята за нещо ново и иновативно към по-практични клиенти. Така за компаниите ще е почти невъзможно да прогнозират какво ще е търсенето през идните години, когато на пазара навлезе ново поколение купувачи на електрически автомобили.

По-ниската бариера за навлизане на пазара на електрически автомобили, появата на множество нови конкуренти в сегмента, както и лавината от нови плъгин автомобили са довели до натрупвания при дилърите. Само през юни в дилърските центрове е имало два пъти повече електрически превозни средства, отколкото бензинови.