Електрическите автомобили преминават решаваща критична точка в 23 държави

До края на десетилетието електромобилите в гаражите ще станат хит, както микровълновите печки през 80-те, ако тенденциите се запазят

18:30 | 29 август 2023
Автор: Том Рандал
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В началото може да е трудно да се убедят всички да възприемат една нова технология. Например на скромната микровълнова фурна ѝ трябваха две десетилетия вяли продажби, за да достигне само до една десета от домакинствата в САЩ. Но след това дойдоха 80-те години на миналия век и по-бързо, отколкото можете да кажете "Горещи пари", микровълновите фурни се появиха в почти всяка кухня. 

Тази бърза част от кривата на възприемане на технологиите сега се случва с електрическите превозни средства, според анализ на Bloomberg Green за степента на възприемане по света. Когато за първи път изготвихме този анализ преди една година, 19 държави бяха преминали критичната точка на развитие на електрическите превозни средства: 5 % от продажбите на нови автомобили, задвижвани само с електричество. Този праг сигнализира за началото на масовото приемане, когато технологичните предпочитания бързо се променят. Оттогава насам още пет държави направиха този скок.

Новодошлите - Канада, Австралия, Испания, Тайланд и Унгария - се присъединиха към кохорта, която включва също САЩ, Китай и по-голямата част от Западна Европа. Траекторията, начертана от тези ранни потребители, показва как електромобилите могат да нараснат от 5 % до 25 % от новите автомобили само за четири години. 

Electric Cars
Колко бързо е преминаването към електрически автомобили? 23 държави са достигнали критичната точка от 5% - тогава всичко се променя

Защо 5% са толкова важни
Повечето успешни нови технологии - телевизори, мобилни телефони, LED крушки - следват S-образна крива на приемане. Продажбите се движат бавно във фазата на ранно усвояване, а след това бързо, когато нещата станат масови. В случая с напълно електрическите превозни средства 5 % изглежда е точката на пречупване. Времето, необходимо за достигане на това ниво, варира значително в различните страни, но след като универсалните предизвикателства, свързани с цената на автомобила, наличието на зарядно устройство и скептицизма на водачите, бъдат решени за малцина, масите скоро ще ги последват.

В САЩ повратната точка при електромобилите настъпи едва в края на 2021 г. - сравнително късно за страна с нейната покупателна способност. Имаше причини за това забавяне. Американците прекарват повече време в автомобилите си от всеки друг народ и шофьорите изискваха по-дълъг пробег, отколкото предлагаха първите модели. Пикапите и големите джипове, които съставляват повече от половината от американския пазар, също се електрифицираха бавно поради необходимостта от огромни батерии. 

Днес продажбите на електрически превозни средства в САЩ нарастват бързо - с 42% през второто тримесечие в сравнение със същия период на предходната година - но не са достигнали експлозивната траектория на другите страни, които преминаха към електрическо задвижване. Това може да се промени, тъй като Tesla Inc., най-големият производител на електромобили в света, се подготвя да пусне на пазара своя пикап Cybertruck, а конкурентите пускат на пазара електромобили под някои от най-емблематичните американски марки: Chevy Blazer и Silverado, Ford Explorer и F-150, Jeep Wrangler и Ram 1500, ако трябва да назовем само някои от тях.

Electric Cars
Растящият списък на големите потребители на електромобили. Напълно електрически автомобили като дял от новите автомобили

Възможно е на хоризонта да настъпи повратна точка и за Индия, третия по големина автомобилен пазар след Китай и САЩ. Електрическите превозни средства съставляват 3% от продажбите на нови автомобили в страната през последното тримесечие, след като се удвоиха само за шест месеца. Родните производители на автомобили в Индия инвестират много в електрификацията, а главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск се срещна с индийския министър-председател Нарендра Моди през юни. Мъск заяви, че планира да навлезе на пазара "колкото е възможно по-скоро".

В страните, които преминават критичната точка, се наблюдават бързи темпове на разпространение, като средният ръст на продажбите през последното тримесечие е 55% в сравнение със същия период преди година. Както при всяка нова технология, темповете на растеж в крайна сметка ще се забавят, когато пазарът се приближи до насищане - върха на кривата S на приемане. Винаги ще има резервирани потребители. В Норвегия, която е световен пионер в областта на електрическите превозни средства, растежът изглежда се забавя, след като достигна 80 % от продажбите на нови превозни средства.  

По-висока летва за хибридите
Горният анализ се отнася за превозни средства, които се захранват само с батерии. Някои страни, предимно в Европа, по-бързо възприеха плъг-ин хибридите, които имат по-малки батерии, захранвани от бензинов двигател. Други държави, включително САЩ и Китай, прескочиха хибридите и преминаха направо към изцяло електрически превозни средства. Ако се включат и хибридите, през миналата година в света са продадени над 10 млн. плъгин автомобила, като според прогнозите на BloombergNEF броят им може да се утрои до 2027 г. 

Тъй като хибридите не изискват същото ниво на инфраструктура или ангажираност от страна на потребителите като напълно електрическите автомобили, ранната фаза на приемането им може да бъде по-непостоянна и пълна с фалстартове. Нов хибриден модел на популярен автомобил може да повиши дела на плъгин устройствата с няколко процентни пункта, без да означава по-широка промяна в предпочитанията на потребителите.

Последователна повратна точка за тази по-широка категория електрически превозни средства не се достига, докато 10 % от новите превозни средства не са хибридни или напълно електрически. В този момент продажбите в дадена страна обикновено стават масови. През последното тримесечие САЩ, Австралия и Канада се доближиха на части от процента от преминаването на критичната точка от 10% за продажбите на плъгин електромобили. В САЩ продажбите на хибриди могат да се увеличат благодарение на новите щедри стимули, които влязоха в сила тази година.  

Electric Cars
Плъгин автомобилите се движат напред. Като се включат и хибридните автомобили, които се зареждат от електрическата мрежа, 19 държави са преминали прага от 10%

Подкрепа за производителите на автомобили
Концепцията за повратните точки често се използва за описание на ценови прагове, които предизвикват по-широко разпространение. В началото на развитието на възобновяемите енергийни източници например достигането на точката, в която инсталирането на нови слънчеви паркове става по-евтино, отколкото изграждането на нови въглищни централи, ускорява търсенето на слънчева енергия от страна на комуналните услуги.

Понякога обемът на продажбите сам по себе си може да бележи повратна точка. След като Tesla започна да продава Model 3 през 2017 г., компанията едва не изпадна в несъстоятелност, когато не успя да произвежда автомобили достатъчно бързо, за да намали разходите за единица продукция. Ръководителите на Tesla решиха, че увеличаването на производството над 5000 автомобила седмично ще даде началото на благоприятен цикъл на намаляване на разходите и увеличаване на обемите, което и се случи. 

Продължителният растеж на електромобилите зависи от способността на традиционните производители на автомобили и техните доставчици да правят подобни инвестиции на сляпо, преди търсенето да се е материализирало напълно. Заводите трябва да бъдат преоборудвани, а веригите за доставки - пренастроени. За да се постигнат максимални икономии, целият автомобил трябва да бъде препроектиран с оглед на електрификацията. Разходите за прехода могат да бъдат задушаващи, докато продажбите станат масови.

Това означава, че отделните производители на автомобили също имат критична точка: прагът, след който продажбите на електромобили стават самовъзстановяващи се. Според европейския опит, след като 10% от тримесечните продажби на даден автомобилен производител са били с щепсели, този дял се е утроил средно за по-малко от две години. (Графиката по-долу не включва Toyota, която е най-големият автомобилен производител, който все още не е достигнал прага от 10 %.)

Electric Cars
Автомобилните производители също имат критична точка. След като 10% от продажбите на дадена компания в Европа станат електрически, този дял бързо се утроява

Неизбежен ли е глобалният преход към електромобили?
Досега 90 % от световните продажби на електромобили са идвали от САЩ, Китай и Европа. Това означава, че страните, на които се падат около една трета от продажбите на автомобили в световен мащаб, все още не са преминали критичната точка. Само четири от 20-те най-населени държави са направили този завой. Дори и кръговете на търсене да продължат да се разширяват, не е сигурно дали миньорите ще могат да поддържат темпото на добив на важни материали за батерии.

Все пак световните продажби на нови двигатели с вътрешно горене достигнаха своя връх през 2017 г., а нетният ръст на продажбите на автомобили вече се дължи изцяло на електромобилите. Това е тенденция, която според прогнозите на BloombergNEF ще продължи, докато автомобилът с бензинов двигател не се превърне в музейна рядкост - независимо дали това ще отнеме още едно или пет десетилетия. 

Electric Cars
Измерване на държавите, в които има преломен момент за електромобилите. Продажби и пазарен дял на изцяло електрически автомобили за последните 12 месеца

Правителствата също поставят повече тежести на везните. В САЩ, където администрацията на Байдън иска до 2030 г. електромобилите и хибридите да съставляват половината от новите превозни средства, с Двупартийния закон за инфраструктурата от 2021 г. и Закона за намаляване на инфлацията от 2022 г. стотици милиарди публично и частно финансиране се насочват към всичко - от мрежи за зареждане по магистралите до заводи за рециклиране на батерии. Според Benchmark Materials само през последната година обемът на производството на батерии в САЩ до 2030 г. се е увеличил с 67% и е настигнал Европа.  

Прогнозирането на възприемането на технологиите е коварна задача. Дори и най-внимателните прогнози могат да бъдат изкривени от смущения във веригата за доставки, икономически промени, политика, фалити и масовата култура. Предимството на подхода на върховите точки е, че той разкрива редица криви на приемане, за които поне се знае, че са възможни - защото вече са се случили.

Прилагайки рамката за цялата планета, повратната точка при електромобилите е премината през 2021 г. Ако тенденциите се запазят, останалата част от това десетилетие ще бъде запомнена с това, че електрическите автомобили са направили това, което 80-те години на миналия век направиха за микровълновата фурна. 

Уточнение - Италия премина 5 % от продажбите на електрически превозни средства за две аномални тримесечия през 2021 г., преди да се върне под прага през 2022 и 2023 г. Тя е премахната от списъка на критичните точки до получаването на допълнителни данни.