Tesla подновява ценовата война за EV с нови намаления на цените в Китай

Стийв Уесли, управляващ партньор на Westly Group и бивш член на борда на Tesla

13:00 | 17 август 2023
Обновен: 23:49 | 17 август 2023
Преводач: Петя Кушева

Бих помислила, че тази тревожност ще доведе до някакво споразумение между ключовите играчи в Китай да не намаляват цените, но изглежда че се налага да го правят.

Илон е трудно предсказуем. Но ето какво става. Всеки автомобилен производител в света се е насочил към електромобили изцяло. Тesla има предимство има ценово предимство пред всички останали. Опитват се просто да заграбят пазарен дял. Американските инвеститори често не разбират, че Китай не само е най-големият автомобилен пазар в света. Трябва да спечелиш Китай, ако искаш да бъдеш глобален победител. Tesla са много агресивни. Интересно, че 54% от всички коли на Tesla са произведени в Китай. Част от причината за това е, че могат да ги правят по-малко скъпи и Илон се възползва от ценовото предимство да доставя по-евтини автомобили.

Казвате, че целта им е пазарен дял, но BYD е свиреп конкурент. Предизвиква ли компанията притеснения в глобален мащаб относно конкуренцията при електромобилите?

От топ 10-те автомобилни марки в света, седем са китайски. Повечето американци, които мислят че това са Ford и GM, лидерът е Tesla, срещу китайците. Но Volkswagen напредва бързо, защото са най-големият продавач на соалрни автомобили в света за 2022г. Имат дълбоки джобове, световно производство. Това са трите големи. Всички други се опитват да ги настигат. Ще бъде интересна битка. За мен е удивителното е, че Tesla наистина е лидер отдавна. Те са първите, които свързаха всяко превозно средство. Наистина поведоха в света не само с вътрешно производство на батерии, с повишено роботизирано производство, но вероятно най-важното е завземането на лъвския пай при оптимизиране на софтуера по въздуха. Тази печалба от продабжба на софтуеър е най-важното. Ето на какво се дължи новината тази сутрин.