В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Xiaomi навлиза в сектора за производство на електромобили в Китай

Репортаж, "В развитие", 25.08.2023 г.

20:30 | 25 август 2023
Автор: Михаела Кирилова

Компанията Volvo готви изненада за всички любители на марката. Производителя изненадващо анонсира премиерата на първия ван в историята си. Шведската компания разкри някои от детайлите по проекта, без да дава много подробности. Премиерата ще се състои през ноември, а първият пазар, на който ще се появи моделът EM90, ще бъде Китай. Производителят сравнява интериора на вана с уютна всекидневна в скандинавски стил. 

Друга новина обхваща Xiaomi, която навлиза в сектора за производство на електромобили в Китай в момент, в който най-големият автомобилен пазар в света се бори с поредица от проблемни въпроси. Сред тях са пренасищането на капацитета и забавяне на търсенето, което предизвика тежка ценова война и нанесе удар върху маржовете на доставчиците. Въпреки това компанията е получила одобрение за производството на електромобили.

Новината идва в момент, в който китайските производители на електрически превозни средства са изправени пред нова серия от предизвикателства, докато се опитват да се разширят в Европа. Предубедеността на европейските потребители към китайските продукти, разходите по внос и по-слабо развития пазар на електромобили са само част от проблемите, с които се сблъскват китайските марки в техния опит да завладеят Европа.

Междувременно Tesla заведе дела срещу двама неназовани бивши служители, обвинявайки ги в нарушение на конфиденционалността на данните, което засяга повече от 75 000 души в резултат на „вътрешни нарушения“. Според съобщение, публикувано от офиса на главния прокурор на Мейн общо 75 735 души са били засегнати от нарушението на данните, включително девет жители на Мейн. Хората изглежда са настоящи или бивши служители на Tesla.