BYD изпревари Tesla по продажби, но се цели в цялата автомобилна индустрия

Китайският производител на електромобили, подкрепян от Уорън Бъфет, е на прага да се присъедини към редиците на някога неизвестни марки автомобили, които завладяха света

10:51 | 3 януари 2024
Обновен: 11:58 | 3 януари 2024
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Може да е само една десета от размера на Tesla Inc. по отношение на пазарна капитализация, но BYD Co. току-що успя да се превърне в най-големия производител на леки автомобили на батерии в света. Следващата ѝ цел е да превземе и световния пазар.

За мнозина BYD все още остава относително неизвестна автомобилна марка, по-позната от статии в бизнес новини, цитиращи инвестицията на Уорън Бъфет през 2008 г. в китайския производител на електромобили (EV), отколкото от забелязани превозни средства на пътя. И все пак огромният обем на продажбите в Китай, съчетан с нарастващ брой в чужбина, означава, че компанията е изпреварила американския си конкурент през декемврийското тримесечие. 526 409 EV, доставени през периода, изпревариха 484 507 на Tesla.

Този крайъгълен камък - ако показва нещо - само подценява нарастващата мощ на BYD. Добавете камиони, автобуси и plug-in хибриди, които използват бензинови двигатели, за да разширят обхвата си, захранван предимно с батерии, и общите продажби на BYD са със 75% по-високи от броя на автомобилите само на батерии, на 918 807. По-важното е, че по почти всеки финансов показател китайската компания или напредва, или изпреварва американския си съперник - и вече се прицелва в по-широката автомобилна индустрия.

Докато много конкуренти изпитваха трудности на фона на ценовата война, която удари EV сектора през последната година, BYD просперира. За разлика от Tesla, която натрупа години на загуби, преди да излезе на печалба през 2019 г., тя почти никога не е регистрирала отрицателни оперативни приходи – и през септемврийското тримесечие беше на косъм от резултата на американската компания от 1,76 милиарда долара. Чрез притежаването на собствена верига за доставка на батерии и фокусирането върху по-евтини, по-бавни батерии, които използват изобилие от желязо и фосфат вместо оскъдни кобалт и никел, успя да повиши маржовете, въпреки че разходите за материали се повишиха.

Това се изразява в по-добри от средните финансови резултати за индустрията. Повечето китайски автомобилни компании публикуват невдъхновяваща едноцифрена възвръщаемост на собствения капитал, което не дава на акционерите причина да предпочитат акциите им пред корпоративни облигации с инвестиционен клас, които носят 5,8%. BYD, от друга страна, плюе печалби, които са довели до най-добрата възвръщаемост на капитала сред големите производители на автомобили в световен мащаб.

Възвръщаемостта на инвестирания капитал, метрика, която обхваща колко успешна е компанията в генерирането на печалби от своята база активи, също е най-добрата сред масовите производители на автомобили в световен мащаб и се повиши постоянно през последните 18 месеца, за да изпревари Tesla.

Може да очаквате, че това представяне ще предизвика онази еуфория сред акционерите, която накара компанията на Илон Мъск да бъде оценена с 64-кратно съотношение цена-печалба. Няма да се случи: въпреки че съотношението 13,5 на BYD е премия спрямо съотношението P/E от 7,95 пъти на индекса Hang Seng, то е оценено с отстъпка спрямо индийската Tata Motors Ltd. и 19,7-кратното съотношение на S&P 500, а не далеч над основните автомобилни производители като Toyota Motor Corp. и Ford Motor Co.

След разпродажба от 12 милиарда долара през ноември, BYD е толкова евтина, колкото беше от началото на 2010 г., въпреки че 31 от 32 анализатори поставиха рейтинг "купувай" на акциите.

Най-същественият аргумент срещу BYD в момента е, че е нараснал твърде далеч, твърде бързо. Въпреки че изпревари Honda Motor Corp., Toyota и Volkswagen AG, за да грабне короната като най-продавана марка автомобили в Китай през последните няколко години, нейните превозни средства не бързат от магазините: имаше 1,91 коли, които се намираха в инвентара за всяка, която беше продаден през ноември, число, което е нараснало от 1,04 година по-рано, въпреки че цените са паднали с около 6,2%. Това е високо дори по стандартите на китайската индустрия, която е измъчвана от свръхпредлагане, и предполага намаляване на апетита на потребителите към превозни средства, които повечето рецензенти изглежда намират за по-скоро скучни, отколкото завладяващи.

Това е малък минус, когато се постави срещу изобилието от положителни показатели, с които BYD вече може да се похвали – и ако смятате, че скучните коли нямат бъдеще, струва си да си припомните, че най-продаваният четириколесен автомобил в историята е Toyota Corolla или това, че цялата тази индустрия беше стартирана от превозно средство, което обикновено се предлагаше само в черно.

BYD вече поставя своите хоризонти далеч отвъд Китай, като една на всеки 10 от нейните коли е продадена в чужбина през декември, в сравнение с една на всеки 40 през юли 2022 г. Производителят на електромобили обяви нова фабрика за сглобяване миналия месец в Унгария, а според съобщенията се обмислят и други в Мексико. Подобни инвестиции биха отразявали действията на японските и южнокорейските производители на автомобили, които заобиколиха протекционистките мита от 80-те години на миналия век, като изградиха производствени линии на ключови пазари.

Ако съдим по сегашната траектория, сравнително малко известният статус на BYD извън Китай е напът да се промени драстично. След години ще погледнем назад към 2024 г. като годината, в която тя се присъедини към редиците на Tesla, Hyundai Motor Co., Toyota, Volkswagen и Ford като предишни неизвестни автомобилни марки, които завладяха света.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който пише за енергетика и суровини. Бил е репортер на Bloomberg News, Dow Jones, Wall Street Journal, Financial Times и The Guardian.