Xiaomi показа първия си електромобил и заяви амбиции да конкурира Porsche и Tesla

Милиардерът, съосновател на Xiaomi Corp., представи първия електромобил на компанията в четвъртък, заявявайки амбициите си да се превърне в най-големия световен производител на автомобили до 15-20 години

20:55 | 28 декември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Милиардерът, съосновател на Xiaomi Corp., представи първия електромобил на компанията в четвъртък, заявявайки амбициите си да се превърне в най-големия световен производител на автомобили до 15-20 години и да се конкурира с Tesla Inc. и Porsche AG.

SU7, което е съкращение от Speed Ultra, се качи на сцената в Китайския национален конгресен център в Пекин без видими шофьори, с което завърши презентацията на главния изпълнителен директор и съосновател Лей Джун пред хиляди хора.

Лей прекара часове в подробно описание на характеристиките на автомобила, които включват пробег до 800 километра с едно зареждане, регулируеми спойлери, уникални цветове и максимална скорост от 265 километра в час.

Петместният седан ще се задвижва от батерии на китайските пазарни лидери Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. и BYD Co., в зависимост от това дали има конфигурация с един или два двигателя.

Навлизането на Xiaomi в сферата на електромобилите е залог на стойност 10 милиарда долара, с който Лей иска да покаже, че компанията му може да разтърси транспортния сектор така, както преди десетилетие разтърси смартфоните. Лей, който е и плодовит инвеститор в рискови проекти, нарича това своя последен предприемачески залог.

"Целта на Xiaomi е да създаде автомобил мечта, който да е толкова добър, колкото Porsche и Tesla", каза Лей в четвъртък на събитието по представянето.

Но за времето, което мина от първото обявяване на плановете му за електромобили през 2021 г., регулаторната среда и конкуренцията в Китай - най-големият автомобилен пазар в света - се промениха значително.

Пекин ограничава разрешителните за производство на нови участници на пазара, което означава, че Xiaomi трябва да си партнира с държавната компания Beijing Automotive Group Co. за производството на своите електромобили. Държавните субсидии, които възстановяваха на потребителите до 60 000 юана (8440 долара) за покупка на електромобил, приключиха през 2022 г. SU7 също така се бори за внимание на пазар, на който има стотици модели от десетки марки.

По-рано Лей заяви, че Xiaomi възнамерява SU7 да се конкурира с Taycan Turbo на Porsche по отношение на производителността и Model S на Tesla по отношение на технологичните характеристики. Цената на Model S започва от 698 900 юана, а на Taycan - от 898 000 юана, което е много по-високо от средния ценови диапазон от 200 000 до 300 000 юана, в който мнозина очакват да попадне SU7.

Xiaomi все още не е съобщила колко ще струва SU7. Лей намекна, че тя може да бъде между 99 000 и 400 000 юана.

Tesla е продала по-малко от 200 автомобила Model S в Китай след обновяването му тази година, докато Porsche е доставила около 3600 електрически автомобила от семейството Taycan в страната през 2023 г., според Китайския център за автомобилни технологии и изследвания.

SU7 трябва да бъде пуснат в продажба през следващата година и може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,78 секунди, каза Лей. Той ще се предлага с двигател, който има 21 000 оборота в минута, което според него е повече от Model S и Taycan Turbo. Фабриката на Xiaomi използва производството на гигакастинг, въведено за първи път от Tesla, като разработва система с тегло 9 100 тона, която нарича хиперкастинг.

Xiaomi, някога известна като производител на евтини смартфони, се бори за устойчив растеж на все по-наситен и платоничен световен пазар. Преди тримесечието през септември компанията е отчитала спад на продажбите през всеки тримесечен период от 2021 г. насам. Сега тя се опитва да предизвика не само други производители на електромобили, но и по-нови участници като Huawei Technologies Co. в сфера, в която не е демонстрирала почти никакъв уникален опит.

Лей заяви, че е карал 150 различни автомобила, откакто се е ангажирал с производството на SU7.

Акциите на Xiaomi се отказаха от по-ранните си печалби и спаднаха с 0,3% в четвъртък следобед. В сряда те нараснаха с 4,1%.

Лей, който нарече SU7 "звяр" в X, сигнализира, че Xiaomi няма да прибегне до подбиване на цените на конкурентите, за да изкара автомобила си на пазара. Автомобилът е насочен към хора, които имат склонност към технологиите, производителността и вкуса, каза той.

В социалните медии той отдаде почит и на конкурентите си, включително BYD, XPeng Inc., Li Auto Inc. и Huawei, като ги нарече пионери на китайската индустрия за превозни средства, използващи нова енергия. В публикация в сряда в платформата за социални медии Weibo главният изпълнителен директор на XPeng Хе Сяопенг заяви, че приветства присъединяването на Xiaomi към семейството на автомобилостроителите и пожела на компанията големи продажби през 2024 г.