Съобщенията за забавяне на производството на електромобили са силно преувеличени

Доклад на BloombergNEF показва развитието на сектора на електромобилите и преходът към устойчивост, но се наблюдава забавяне при постепенното изваждане на двигателите с вътрешно горене

09:15 | 7 декември 2023
Обновен: 11:30 | 7 декември 2023
Автор: Колин МаКерачър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тъй като тази седмица светът на климата и енергетиката се събира в Дубай за COP, BloombergNEF публикува своя годишен справочник за автомобилите с нулеви емисии.

За първи път представихме този доклад на COP26 в Глазгоу, за да дадем цялостна представа за това докъде сме стигнали по пътя към почистването на автомобилния транспорт в световен мащаб.

Няма признаци за забавяне на производството на електрически превозни средства

Въпреки всички заглавия, изписани напоследък, че търсенето на електромобили намалява, данните определено не потвърждават това - поне засега.

Продажбите на пътнически електромобили са на път да достигнат 14 милиона тази година, което е с 36% повече от 2022 г. В САЩ, където са изразени повечето опасения относно търсенето, продажбите растат още по-бързо и ще се увеличат с 50% тази година. Продажбите може и да не отговарят на очакванията на някои производители, но са в съответствие с прогнозата на BNEF от началото на годината и повечето индустрии биха били много доволни от такъв темп на растеж.


Продажбите на електромобили, тази година, са на път към поредно подобрени на рекордите

Възможно е все още да настъпва забавяне, но засега това прилича повече на намаляване на конкурентоспособността на пазара, отколкото на общ спад в търсенето.

Производителите на електрически превозни средства, като Tesla, BYD и Li Auto, ще завземат 7% от световния пазар на превозни средства през тази година, в сравнение с едва 1% през 2020 г. Много от досегашните производители на автомобили пуснаха на пазара продукти, които не са конкурентоспособни по отношение на цената, пробега или характеристиките, и ще трябва да се върнат към чертожната дъска.


Новите производители вземат, разрастваща се част от пазара

По-голям напредък в областта на електромобилите в развиващите се икономики

Приемането на електромобили се увеличава бързо в нововъзникващите икономики, включително Индия, Тайланд и Индонезия, където евтините модели стимулират търсенето.

В Тайланд електрическите превозни средства вече представляват 9% от продаваните автомобили - процент на разпространение, подобен на този в САЩ - което противоречи на твърдението, че електрическите превозни средства са феномен само на богатите страни. Като цяло цифрите са все още скромни, но темпът на растеж е окуражаващ на тези бързо развиващи се автомобилни пазари. С появата на все повече нови модели в диапазона от 10 000 долара растежът би трябвало да продължи.


Продажбите на електромобили се засилват, в разрастващите се икономики

Законът за намаляване на инфлацията стимулира инвестициите

Данните на BNEF показват, че Законът за намаляване на инфлацията (IRA) е спомогнал за нови 100 млрд. долара, обявени за инвестиции в производството на електрически превозни средства и батерии.

Строителството на някои от тези проекти вече е в ход и BNEF очаква първите свързани с IRA съоръжения за производство на електромобили и батерии да бъдат напълно отворени през втората половина на 2024 г., а през 2025 г. и след това да бъдат пуснати в експлоатация още. Канада и Мексико също се възползват от предимствата си, като се има предвид тяхната интеграция във веригата за доставки на автомобили в САЩ и достъпът им до важни минерали.


IRA стимулира инвестиционния бум/Обявените инвестиции в батерии и електромобили след обявяването на Закона за намаляване на инфлацията

Постепенното извеждане от употреба на превозни средства с вътрешно горене е в застой

От 2015 г. до 2021 г. броят на държавите, които се ангажират да прекратят продажбите на нови превозни средства с вътрешно горене, нараства бързо. Най-големият тласък дойде през 2021 г., когато Европейският съюз обяви плана си за поетапно спиране на производството на автомобили до 2035 г.

Оттогава насам напредъкът е в застой, като през последните две години списъкът е допълнен само с няколко малки допълнения. Страните, в които са въведени цели за поетапно извеждане от употреба, понастоящем представляват 19 % от продажбите на нови леки автомобили.


Амбицията за намаляване на двигателите, замърсяващи въздуха, намалява/Дял на световните продажби на автомобили, обхванати от целите за постепенно премахване на превозните средства с вътрешно горене

Пълното поетапно прекратяване не е единствената цел, която е от значение. Всъщност както САЩ, така и Китай са си поставили частични цели за 2030 г., като Китай цели делът на електрическите превозни средства да достигне 40% от продажбите, а САЩ - 50%. Китай би могъл да постигне целта си още през следващата година, но за САЩ постигането на целта ще бъде по-голямо предизвикателство. Поставянето на цели е по-лесно, отколкото постигането им.

Съобщенията на автомобилните производители също са в застой. Общо 18 автомобилни производители от различни мащаби са обявили ангажименти за нулево нетно потребление, насочени към 2050 г. или по-рано. Тези производители на автомобили представляват 54% от световния пазар на пътнически автомобили, но не всички от тях са изяснили дали целите им ще обхванат продаваните от тях автомобили или само собствените им дейности. Броят на компаниите, които официално се ангажират да прекратят продажбите на нови автомобили с вътрешно горене, е по-малък и обхваща 32% от световните продажби.

Нито един нов автомобилен производител не е обявил ангажимент за нулево нетно потребление или за отказ от автомобили с вътрешно горене през 2023 г., а някои от тях, включително Ford и General Motors, отложиха краткосрочните си цели за електромобили тази година, позовавайки се на по-ниско от очакваното търсене.


Посвещението на автомобилните производители за нетно нулево замърсяване се забавя/Дял на световните производители посветили се на нетната нула

Електрическите превозни средства остават една от най-бързо развиващите се части на енергийния преход. Има много причини за оптимизъм, но за да се запази темпото през следващите години, ще е необходим по-силен тласък както от страна на политиците, така и от страна на производителите на автомобили.