Бюджетният хаос в Германия поражда несигурност за индустрията на електромобилите

Изненадващо решение на най-висшата съдебна инстанция в Германия обърка фискалното планиране и породи съмнения дали всички средства все още ще бъдат на разположение

18:00 | 3 декември 2023
Автор: Стефан Никола , Моника Раймунт
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Недостигът на станции за зареждане и намаляването на субсидиите вече допринесоха за забавянето на разпространението на електрически превозни средства в Германия. Сега индустрията се подготвя за още една потенциална пречка.

Правителството на канцлера Олаф Шолц е заделило около 212 млрд. евро до 2027 г. за проекти, включващи зарядни станции, заводи за батерии и фабрики за полупроводници. Изненадващо решение на най-висшата съдебна инстанция в страната обърка фискалното планиране и породи съмнения дали всички средства все още ще бъдат на разположение.

Правителството може да се наложи да запълни дупка в бюджета за следващата година в размер на 24 млрд. евро, заяви тази седмица пред телевизия Bloomberg високопоставен депутат от коалицията на Шолц. Въпреки че канцлерът заяви, че Берлин ще осигури финансиране за проектите, които са от съществено значение за трансформацията на най-голямата европейска икономика, думите са евтини за ръководителите, които искат да получат гаранции, че обещаните пари ще постъпят в касите на компаниите. Наблюдателите очакват политическите борби за разрешаване на кризата да се проточат и през следващата година.

Забавянията породиха несигурност сред компаниите, работещи по проекти за електрически превозни средства, включително плановете на Volvo AB, Daimler Truck Holding AG и Traton на Volkswagen AG за инсталиране на 1700 зарядни устройства за електрически търговски превозни средства в цяла Европа. Тяхното съвместно предприятие, наречено Milence, планира да открие първия си център за зареждане следващата седмица в холандския град Венло.

Milence отказа да съобщи кога ще разшири дейността си в Германия, която е определена като най-големия ѝ потенциален пазар, или колко обекта планира да открие в тази страна. Германия е предвидила бюджет от около 1,5 млрд. евро годишно от 2024 г. за инсталиране на високоефективни зарядни устройства.

Всички все още се надяват, че ще бъде намерено решение и нещата ще продължат по план“, коментира говорител на компанията. „Все още сме уверени, че можем да постигнем целите си - не само 1700 в цяла Европа, но и тези в Германия.

Германската индустрия за електрически превозни средства вече се сблъскваше с множество проблеми - от вътрешно забавяне на процеса на отказване от автомобилите с вътрешно горене до спънки в софтуера и слабо търсене на първите модели, задвижвани с батерии. Тази седмица Volkswagen сигнализира, че може да съкрати още персонал в едноименната си марка, след като вече отмени смени и освободи временни работници заради намаляващите поръчки на електрически автомобили. Доставчици, сред които Michelin и Continental AG, обявиха, че планират да затворят заводите си в страната.

Годините на погрешна енергийна политика, склерозиралата бюрокрация и кризата с разходите за живот натежаха върху привлекателността на Германия като идеална дестинация за нови инвестиции и според прогнозите страната, заедно с Италия, ще отбележи най-слабия растеж сред основните държави от еврозоната през тази година. Междувременно Законът за намаляване на инфлацията на президента на САЩ Джо Байдън привлича компании, които искат да произвеждат повече батерии и електрически превозни средства.

Шведската компания Northvolt AB трябваше да получи финансиране за завод за батерии за електромобили в Северна Германия, а Берлин обеща и помощ от около 20 млрд. евро за насърчаване на местното производство на чипове в стремежа си да подкрепи доставките за технологичния сектор на страната в условията на ескалиращо геополитическо напрежение.

Парите са предназначени за проекти, сред които завод за полупроводници на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. в Дрезден на стойност 10 млрд. евро и завод за чипове на Intel Corp. в Магдебург на стойност 30 млрд. евро. Очаква се тези съоръжения да снабдяват автомобилни компании, наред с други клиенти.

Правителството трябва възможно най-бързо да представи план за това как ще оформи бъдещето на Германия“, заяви говорител на VDA, основното автомобилно лоби в Германия. „Предприятията от германската автомобилна индустрия, както и потребителите, спешно се нуждаят от яснота, сигурност при планирането и надеждни рамкови условия.“