Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ръстът на БВП в проектобюджета е оптимистичен предвид проблемите в Германия

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в Делтасток, "Клуб Investor", 11.11.2023 г.

21:32 | 11 ноември 2023
Автор: Даниел Николов

Оптимизмът на пазарите продължи тази седмица заради очакванията Федралният резерв да започне да сваля лихвения процент в САЩ през май-април 2024 г. Чисто исторически, се очаква и предколедно рали, като големите технологични компании също продължават ръста си. Това коментира Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в Делтасток, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Към момента насоките, които получаваме от Федералния резерв, не са особено дълготрайни и оставят възможността за спекулация. По-миналата седмица по-слабите от очакваното данни за пазара на труда подхраниха очакванията Фед да не вдига лихвата - това, заедно с речта на Джером Пауъл от миналата седмица, докараха до изключително сериозни ралита, като американските индекси записаха една от най-дългите си печеливши серии от две години."

Microsoft удари нови върхове тази седмица, като инвестицията им в AI подпомогна изключително добрия отчет като приходи, продажби и печалби, каза Чаушев. Манията по AI още не е изконсумирана, но при инвестиция трябва да внимателно се прецени колко и каква е интеграцията на изкуствения интелект в продуктите на дадена компания и как това ще помогне на приходите, предупреди той.

Имотният сектор в САЩ и Европа "не изглежда много добре", каза Чаушев в контекста на фалита на WeWork.

"Самата компания следваше този модел - растеж на всяка цена. А това игнорира печалбите. Самата компания WeWork не е излязла на печалба в цялата си история."

Вероятността петролът да достигне 100 долара за барел към момента намалява, тъй като очакванията за ескалация на конфликта в Близкия изток спадат.

"Към момента не виждаме директна намеса на Иран, което до голяма степен успокои нещата", а и статистически изглежда конфликтът е стигнал плато, каза Чаушев. "САЩ се включиха, но не толкова агресивно... Това започва да се оценява от пазара и да води до спадове. Отделно, самите очаквания за глобалната икономика взимат превес над страховете и премиите, което се дават за конфликта в Близкия изток. Очакванията към момента се насочват към влошаване на глобалната икономическа обстановка."

Двете емисии на дълг на България, за които бе съобщено тази седмица, са били "доста успешни". Стойностите дълг към БВП в България са по-ниски от повечето страни в ЕС, така че постигната доходност общо около 5% е добра, предвид кредитния рейтинг на страната, каза Чаушев.

Заложеният ръст на БВП от 3.2% в проектобюджета за 2024 г. е "оптимистична прогноза" на фона на забавянето на икономиката в Европа и проблемите в Германия, която е най-големият външнотърговски партньор на България, коментира Чаушев.

"Икономическите данни от Германия са лоши - промишленото производство намаля с 1.4% на годишна база, потреблението намалява, а икономиката продължава да се свива... [Заложеният ръст] е оптимистична прогноза, имайки предвид текущите данни в Германия."

Може ли да се очаква още поскъпване при Nvidia, има ли опасност на рецесия в еврозоната през тази година може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.