САЩ въвеждат лимит на китайското оборудване при данъчните облекчения за електромобили

Администрацията на Байдън се опитва да балансира между две конкуриращи се цели - да откаже американската индустрия от евтините китайски материали, като същевременно стимулира въвеждането на електрически превозни средства

14:00 | 3 декември 2023
Автор: Джо Део, Габриел Копола, Ари Натър
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на Байдън публикува дългоочакваните правила, предназначени да попречат на производителите на електрически превозни средства да се снабдяват с материали за батерии от Китай и други чуждестранни противници, като в същото време предоставят на автомобилните производители известна гъвкавост, за да се съобразят с новите изисквания.

Насоките, които бяха необходими като част от сделката за удължаване на данъчния кредит от 7500 долара чрез подписания от Байдън закон за климата, установяват праг от 25 % собственост, за да може дадено дружество или група да бъде класифицирано като чуждестранно предприятие, пораждащо безпокойство (Foreign Entity of Concern - FEOC) - правителствен израз за предприятия или групи, притежавани или контролирани от геополитически врагове на САЩ. Ограниченията ще се прилагат за компонентите на батериите през следващата година, а през 2025 г. ще обхванат и доставчиците на ключови суровини за батерии, като никел и литий.

Определението има широкообхватни последици, тъй като от 2024 г. превозните средства, съдържащи компоненти на батерии, произведени или сглобени от FEOC, вече няма да отговарят на условията за данъчен кредит. При изготвянето на дългоочакваните правила администрацията на Байдън се опитва да балансира между две конкуриращи се цели - да откаже американската индустрия от евтините китайски материали, които доминират в днешните вериги за доставки, като същевременно стимулира въвеждането на електрически превозни средства с цел борба с изменението на климата.

Забавянето при определянето на изискванията остави минната, автомобилната и акумулаторната промишленост в неизвестност, като до влизането в сила на новите правила остават само няколко седмици. Сегашното им очертаване ще даде на автомобилните производители и техните доставчици известна сигурност при планирането на проектите.

В петък повечето производители на автомобили все още се занимаваха с правилата, въпреки че Ford Motor Co. заяви, че досегашният анализ показва, че неговият Mustang Mach-E EV вече няма да има право на федерални данъчни кредити.

Съгласно насоките всяка компания, която е под юрисдикцията на китайското правителство или е контролирана от правителството - включително ако е поне 25% собственост на китайски държавен орган - ще се счита за FEOC. Ограниченията ще се прилагат и за цялото производство на територията на Китай. Въпреки това чуждестранните дъщерни дружества на частни китайски компании в държави, които не са FEOC, като Австралия или Индонезия, ще бъдат разрешени, стига да не се контролират от китайското правителство.

Новите правила изглежда благославят лицензионните сделки, като например завода за батерии на Ford в Маршал, Мичиган, който е собственост и се управлява от автомобилния производител, но лицензира технология от китайския шампион в областта на батериите, Contemporary Amperex Technology Ltd., известен също като CATL. По-рано тази година Tesla Inc. разгледа подобна структура с CATL, съобщи Bloomberg, въпреки че статусът на тези преговори не е ясен.

Лицензиране на технологии
Споразуменията за подизпълнители или за лицензиране на технологии са допустими, стига партньорът, който не е от FEOC, да има оперативен контрол върху съоръжението, въпреки че това ще се оценява за всеки отделен случай.

Джон Бозела, президент и главен изпълнителен директор на автомобилната лобистка група Алианс за автомобилни иновации, похвали Министерството на финансите, че най-накрая е осигурило яснота относно правилата. Той също така похвали агенцията за освобождаването на изискванията за следи от материали до 2026 г., което той нарече "значителна и добре обмислена мярка".

"В противен случай данъчният кредит за електрически превозни средства можеше да съществува само на хартия", пише Бозела.

Autos Drive America, която представлява чуждестранни автомобилни производители, опериращи в САЩ, като Hyundai Motor Co. и Toyota Motor Co. също приветства яснотата, но призова САЩ да даде право на повече държави да предоставят критични минерали чрез споразумения за свободна търговия. Индонезия лобира пред американските официални лица за сключване на пакт за свободна търговия, който би направил нейните продукти съвместими с IRA. САЩ вече сключиха такова споразумение с Япония.

Приетият през миналата година Закон за намаляване на инфлацията привлече над 100 млрд. долара инвестиции във веригите за доставка на батерии и електромобили в Северна Америка като част от усилията за намаляване на зависимостта от Китай. Въпреки това, доминиращата роля на азиатската държава в световната индустрия за момента означава, че само ограничен брой модели биха имали право на данъчен кредит по IRA. 

Ще има период за обществено обсъждане, преди правилата да бъдат финализирани и да влязат в сила на 1 януари.

Списъкът на отговарящите на условията модели автомобили може да се свие още повече с влизането в сила на правилата на FEOC през следващите две години. Моделите, които са били включени в първата фаза на изготвяне на правилата, може да станат недопустими, след като бъдат въведени правилата за компонентите и суровините. 

Преглед на насоките
"В момента преглеждаме новите насоки на Министерството на финансите", заяви в изявление говорителката на General Motors Co. "Благодарение на историческите инвестиции на GM в САЩ и усилията за изграждане на по-сигурни и устойчиви вериги за доставки смятаме, че GM е в добра позиция да запази стимула за закупуване от потребителите на много от нашите електромобили през 2024 г. и след това."

Mustang Mach-E на Ford, за който компанията заяви, че вече няма да има право на федерални данъчни кредити, се произвежда в Мексико и преди това отговаряше на условията за кредит от 3750 долара. Произвежданият в Мичиган plug-in пикап Ford F-150 Lightning ще продължи да отговаря на условията за пълен кредит от 7500 долара, се казва в изявление на компанията, изпратено по електронната поща.

Ограничението от 25 % собственост е в съответствие с формулировката в Закона за чиповете и науката, който има за цел да пренасочи сглобяването на високотехнологично оборудване като полупроводници. Законът забранява на компаниите, които получават средства по Закона за чиповете, да участват в съвместни проекти с организации, които имат 25% или повече китайска собственост, наред с други ограничения.   

Според изследователска бележка от септември на Goldman Sachs Group Inc. на Китай се падат 85-90 % от световния добив и преработка на редкоземни елементи и той рафинира 60 % от лития, 65 % от никела и 68 % от кобалта, необходими за батериите за електрически превозни средства. Според изчисленията на агенцията 65% от компонентите на батериите, 71% от клетките на батериите и 57% от електромобилите в света се произвеждат в Китай.

Въпреки това голям процент от суровините, необходими за производството на батерии, се добиват на други места - в много случаи от контролирани от Китай компании, включително такива, които не са собственост на правителството. Най-големият производител на никел в света, Tsingshan Holding Group Co., и най-големият производител на кобалт, CMOC Group Ltd., са китайски компании с международна минна дейност. 

Многобройни пропуски
Процесът на изготвяне на правилата предизвика едногодишна лудост на лобирането. Производителите на автомобили настояваха силно за по-хлабави правила, като твърдяха, че строгите ограничения ще увеличат цената на електрическите превозни средства и че доминиращата роля на Китай във веригата за доставки прави практически невъзможно изключването им. За разлика от тях, американските компании за добив и рециклиране се стремяха към по-строга политика, за да защитят и ускорят вътрешното производство на важни материали за производство на батерии. 

Дори и при строги ограничения на китайската собственост и влияние, в Закона за намаляване на инфлацията все още има големи вратички, които подкопават тази цел, нещо, което сенатор Джо Манчин критикува многократно. 

"Ще се възползвам от всички пътища и възможности, за да отменя това незаконно, срамно предложено правило и да защитя нашата енергийна сигурност, което включва настояване Министерството на финансите да направи ревизии, да се търси резолюция по Закона за преразглеждане от Конгреса и да се подкрепи всеки съдебен иск срещу правилото", заяви демократът от Западна Вирджиния в изявление в петък.

Електромобилите и хибридите, които са взети на лизинг, вместо да бъдат закупени, не подлежат на изискванията за съдържание, тъй като са класифицирани като търговски превозни средства. Министерството на финансите също така направи постъпки, за да даде на производителите на автомобили повече време да се съобразят с някои аспекти на правилата, като например разработването на системи за физическо проследяване на критични минерали и други материали с ниска стойност с по-голяма точност.