В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Интересът към електромобили отчита двоен ръст спрямо миналата година

Делян Димитров, управител на GigaCharger, „В развитие“, 17.11.2023 г.

18:04 | 17 ноември 2023
Обновен: 09:57 | 20 ноември 2023
Автор: Антоанет Василева

В Европа електрическите автомобили са много по-висок процент спрямо България и Балканите. Данните показват, че в България и Гърция са най-слабо развити в закупуването и популяризирането на електромобили. В Европа вървят много програми за субсидиране, закупуване и използване на електрически автомобили, докато в България те все още не са развит сегмент. Въпреки това през последната година в България електромобилите са се увеличи двойно спрямо 2022 г. за същия период. Това заяви Делян Димитров, управител на GigaCharger в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

"Европейският пазар се развива по-бавно спрямо този в САЩ и Китай, но потребителите изискват все по-активен напредък в тази посока. Проучвания показват, че инвестицията в електрически автомобил е много по-оправдана от тази в конвенционален."

Във връзка с разликата в цените на конвенционалните и електрическите автомобили Димитров посочва, че експлоатацията на електромобилите е най-малко два пъти по-изгодна финансово.

България има изключително добре развита инфраструктура от зарядни станции и пътуването с електромобил в у нас би било безпроблемно. Почти всеки собственик на електромобил има бавна зараядна станция в своя гараж или паркомясто. Има достатъчно електричество навсякъде, за да могат да бъдат обслужвани зарядните станции, отбеляза Димитров.

Вече има много компании, които изцяло подменят служебните си автомобили с електрически. В тази връзка Димитров изтъкна, че в бизнес сградите биха могли да се поддържат зарядни станции и по този начин да се предизвика интерес към потенциални партньори. Според него инфраструктурата от зарядни станции и използването на електрически автомобили може да донесе само ползи за всеки един бизнес и дейност.

Във връзка с предизвикателствата пред зарядните станции в България Димитров коментира, че идват от бюрокрацията и административните услуги, както и от хората, които все още имат предразсъдъци към технологиите и не са усетили ползата от електрическите автомобили.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.