Nio представи китайски електромобил - конкурент на Panamera на Porsche

Nio планира да навлезе в повече градове от по-нисък ранг в Китай, за да се справи с конкуренцията, заяви в неделя президентът на компанията Цин Лихон

09:00 | 25 декември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайският производител на електрически автомобили Nio Inc. представи в събота на годишното си събитие за клиенти емблематичен седан, който ще се бори със серията Panamera на Porsche AG и луксозната гама S на Mercedes-Benz Group AG.

Четириместният седан за изпълнителни директори, наречен ET9, се очаква да започне да се доставя през първото тримесечие на 2025 г., а началната му цена се очаква да бъде около 800 000 юана (112 000 USD). Той е по-скъп от Model S на Tesla Inc, чиято начална цена в Китай е 698 900 юана.  

Моделът ще бъде оборудван със самостоятелно разработения от Nio петнанометров чип от автомобилен клас и големи цилиндрични акумулаторни клетки, заяви основателят и главен изпълнителен директор Уилям Ли по време на събитието Nio Day. Той ще бъде съвместим и за платформа за ултрабързо зареждане с напрежение 900 V, която може да увеличи пробега му с 255 км (158 мили) за пет минути. 

"Интегриран с над 100 цялостни технологии на NIO, NIO ET9 достига нова висота на иновациите и технологичното развитие", каза Ли на събитието, което тази година се проведе в Сиан, северния китайски град, известен със своите теракотени воини. 

Като част от стратегията на компанията за изграждане на лоялност към марката, Nio представя основните си продукти и очертава стратегията си на "Деня на Nio" - среща в края на годината за корпоративни партньори, клиенти и медии. За първото събитие през 2017 г. компанията плати полети и луксозни хотели за всички, които са поръчали автомобил през годината преди старта на производството. Ръководител на събитието през 2018 г. беше R&B звездата Бруно Марс.

Nio също така представи последното си поколение станции Nio Power Swap - платформа, която може бързо да замени изтощена батерия с презаредена такава само за три минути. Най-новото поколение ще бъде съвместимо с множество марки и може да намали общото време за подмяна с 22%, заявиха от компанията. 

Тя постигна целта си да изгради 1000 станции за смяна на захранването през 2023 г. и обеща да създаде още 1000 станции през следващата година, както и 20 000 зарядни устройства, тъй като компанията продължава да инвестира в инфраструктура, за да помогне за намаляване на безпокойството на клиентите за пробега. 

Някога считана за една от най-ярките изгряващи звезди на китайския пазар на електрически превозни средства, Nio не успя да постигне целите си за продажби и продължава да отчита загуби - което я принуди да обмисли по-нататъшни съкращения на работни места, след като миналия месец премахна поне 10% от работната си сила. 

По-рано през декември тя подписа сделка за парична инжекция в размер на 2,2 млрд. долара от подкрепения от Абу Даби фонд CYVN Holdings LLC. След приключването на сделката CYVN ще притежава 20,1% дял в Nio и ще може да номинира двама директори на борда.

Инвестицията няма да промени настоящите стратегии на компанията, тъй като Nio ще продължи да насърчава ефективността, да приоритизира ключови проекти и пазари в динамична ситуация, заяви Ли на брифинг за медиите в неделя. Той заяви по-рано този месец, че производителят на автомобили ще навлезе на пазара на Обединените арабски емирства през следващата година.

Nio планира да навлезе в повече градове от по-нисък ранг в Китай, за да се справи с конкуренцията, заяви в неделя президентът на компанията Цин Лихон. Такива райони - макар и да не са столици на провинции или най-развитите в икономическо отношение градове - допринасят за повече от половината от продажбите на BMW AG, Mercedes-Benz Group AG и Audi AG, каза Цин, като добави, че Nio има за цел да присъства във всеки град, в който триото има дилъри.

Приходите на Nio ще бъдат генерирани основно от настоящите осем модела, които ще се продават през следващите една-две години, каза Цин. Той не обяви план за доставки на нови модели през 2024 г.

Брутният марж на компанията спадна до 1% през второто тримесечие, след което се възстанови до 8% през трите месеца до 30 септември. Тя е на път да достави около 159 000 автомобила през тази година - по-малко от две трети от първоначалната си цел за 250 000 автомобила. Пазарната стойност на компанията е спаднала с почти 40% от неотдавнашния връх от 27,5 млрд. долара през август. 

Фирмата се стреми да намали разходите си с около 2 млрд. юана през 2024 г. Освен това тя е подписала споразумения за партньорство с местни производители на автомобили, включително Chongqing Changan Automobile Co. и Geely Automobile Holdings Ltd., в своя капиталоемък бизнес за подмяна на батерии и ще премести производството си изцяло на място, което може да помогне за намаляване на производствените разходи с 10 %.