САЩ отчаяно се нуждае от електромобили под $50 000 - те вече идват

Очаква се през тази година производителите на автомобили да пуснат на пазара най-малко 24 изцяло нови автомобила, задвижвани изцяло от батерии

12:40 | 28 януари 2024
Автор: Кайл Сток
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

За много производители на автомобили краят на миналата година се характеризираше с планове за спиране на производството на нови електрически автомобили: През последните месеци Ford, General Motors и Volkswagen намалиха производството на електрически модели или намалиха производствените си цели.

Въпреки това любопитните потребители на електрически автомобили в САЩ скоро ще могат по-лесно да намерят привлекателни електрически модели. Очаква се през тази година производителите на автомобили да пуснат на пазара най-малко 24 изцяло нови автомобила, задвижвани изцяло от батерии, което представлява почти 50% увеличение на броя на моделите, които се предлагат в момента на пазара. Новите модели също така ще повишат привлекателността на електрическите превозни средства за по-широк кръг купувачи: Очаква се пет от тях да започват от цена под 50 000 долара.

"Всичко това е нова територия", казва Алисън Харууд, старши редактор в Kelley Blue Book. "Има и положителни признаци, че ще се появят по-достъпни електромобили, което е наистина окуражаващо."

Достъпността се очертава като ключова пречка за по-нататъшното възприемане на електромобилите в САЩ, където средната цена на електромобил се колебаеше около 51 000 долара през декември, което е с 4% повече от средната цена на нов автомобил като цяло, според Cox Automotiv

Предизвикателството както за производителите на електромобили, така и за шофьорите е свързано с простата икономика: Затова цените остават сравнително високи, а маржовете на печалба и обемите на продажбите - предсказуемо ниски. Намаляващите цени на лития и другите метали, използвани в широкоформатните батерии, все още не са се появили на стикерите на прозорците. Но парадът от по-достъпни предложения предполага известно размразяване на цените на хоризонта.

"Не мисля, че 2024 г. ще бъде годината на масовия електромобил", казва анализаторът на BloombergNEF Кори Кантър. "Все още не сме стигнали напълно дотам. Но имам чувството, че много от автомобилните производители наистина се подготвят за следващата година."

Volvo EX30 | SUV за $36 000

Харууд от Kelley Blue Book е особено ентусиазиран от този малък SUV, който ще се появи на пазара това лято на начална цена от 36 245 щатски долара. Тестваната от нея ранна версия е била пъргава за шофиране, а спартанската ѝ кабина е включвала голям сензорен екран, който може да се персонализира като iPhone. "Намирам го за наистина впечатляващ", казва Харууд. "Ако серийната версия е като тази, която карах, мисля, че ще бъде огромен хит."

Prologue на Honda

Харууд очаква пазарът на електрически превозни средства да получи още един тласък от Honda, която ще достави първия си изцяло електрически автомобил Prologue на шофьорите в САЩ през следващите месеци. Макар че цената на автомобила ще започва от около 48 000 долара, трудно е да се преувеличи неговият потенциал. Милиони шофьори купуват Honda по подразбиране заради репутацията на марката за надеждност и стойност.

 Chevy, Mini, Fiat | Пристигналите на масовия пазар

Equinox EV на Chevrolet, друг претендент за масовия пазар, ще започне да струва приблизително толкова, колкото и Prologue, когато се появи на пазара по-късно тази година. Междувременно Mini ще добави два нови модела: Aceman EV (около 33 000 долара) и по-големия Countryman Electric (46 000 долара). И накрая, Fiat ще опита късмета си в долната част на пазара с 500e (32 500 долара), който се оказа популярен в Европа.

Chevy, GMC, Ram | Войната на пикапите става електрическа

Три електрически пикапа - Chevrolet Silverado, GMC Sierra и Ram 1500 - ще бъдат пуснати на американския пазар тази година. И трите модела закъсняха, тъй като бяха изпреварени от F-150 Lightning на Ford и дълго отлагания Tesla Cybertruck. Но когато се появят по улиците, те ще повишат цената на войната за пикапи в страната - сегмент, който отдавна е фактическият показател за печалбите на американските автомобили.

Acura, Cadillac, Mercedes | Луксозните SUV автомобили

Големите SUV се съчетават най-добре с относително големи и скъпи батерии, така че луксозната цена помага да се покрият разходите. Осъзнавайки това, автомобилните мениджъри пускат на пазара поредната вълна от продукти, насочени към заможните "футболни" бащи и "ски" майки, включително Acura ZDX, Cadillac Escalade IQ, Lucid Gravity, Maserati Grecale Folgore, Mercedes EQG, Polestar 3 и Volvo EX90. До края на годината може да бъде пуснат и изцяло електрически Range Rover.

Въпреки че в САЩ въвеждането на електромобили се забави, то все още изпреварва автомобилния пазар като цяло. Миналата година продажбите на електромобили са нараснали с 49% в страната, според BloombergNEF, а около 9% от продадените нови автомобили са били задвижвани от батерии. През тази година се очаква продажбите на електромобили да нараснат с още една трета, в сравнение с 2% увеличение на автомобилния пазар в САЩ като цяло. Някъде между половината и две трети от американските шофьори заявяват, че искат да се движат на електричество.

Но високите цени не са единствената пречка: упорито повишените лихвени проценти и опасенията относно инфраструктурата за зареждане продължават да възпират бъдещите купувачи. Проблемите с инвентара също, тъй като в държавите, в които липсват изисквания за емисиите, е по-малко вероятно да има приток на нови модели електрически превозни средства. Например при търсене от центъра на Северна Дакота на 100 мили в която и да е посока се откриват само 16 автомобила Ford Mustang Mach-E, обявени за продажба на даден автомобилен сайт в момента. Ако направите същото проучване в Сакраменто, Калифорния, ще откриете почти 1200 електрически Mustang-а.

За много от тези пречки решението се крие в самия проблем: произвеждайте повече електрически автомобили. Мащабното производство на електромобили намалява разходите за всеки един от тях; цените следват и маржовете на печалба се увеличават. Това е начинът на действие на Tesla, която все още е водещият продавач на електрически автомобили в САЩ. Това е и планът на компании като Rivian, които нямат модели с бензинови двигатели, на които да се опрат. Но засега много от тези нови компании за електромобили също се борят да постигнат брутен марж.

В крайна сметка производителите на автомобили, които успеят да разгадаят кода за достъпност - и същевременно да излязат на печалба - ще бъдат тези, които наистина ще стимулират разпространението и, което е също толкова важно, имитацията. Nissan и Chevy успяха да създадат електромобил под 30 000 USD в САЩ (съответно Leaf и Bolt), но Кантор е изненадан, че нито един от новите модели, които ще се появят тази година, няма да бъде под тази граница. "Може би всички чакат да видят кога Tesla ще го направи", казва той.