Продажбите на коли в Европа намаляват, водени от спад при електромобилите

Регистрациите на нови автомобили са намалели с 3,8% до 1,05 млн. единици през миналия месец, а това се случва след като Германия спря стимулите за електромобили

16:12 | 18 януари 2024
Автор: Моника Реймънт
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските производители на автомобили се подготвят за по-бавен растеж през тази година, след като през декември продажбите им спаднаха за първи път от 17 месеца насам поради отслабващия ентусиазъм към електрическите превозни средства.

Регистрациите на нови автомобили са намалели с 3,8% до 1,05 млн. единици през миналия месец, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители в четвъртък. Продажбите са намалели с близо една четвърт на най-големия пазар в региона - Германия, след като стимулите за електромобили са приключили, което е натежало върху растежа в други ключови държави.

Повишените разходи за заеми, бавната икономика в някои части на Европа и нарастващият песимизъм по отношение на електрическите превозни средства помрачават перспективите на индустрията. Bloomberg Intelligence прогнозира, че ръстът на продажбите през тази година ще се забави до 5% от 14% през 2023 г. Това вероятно ще понижи цените на автомобилите и ще свие възвръщаемостта на автомобилните производители, смятат анализаторите на Bernstein.


Първи спад на продажбите на автомобили в Европа от 17 месеца насам/ Регистрациите са намалели с 3,8% през декември

Анализаторите, ръководени от Даниел Роеска, заявиха в бележка от този месец, че "нарастващото търсене е започнало да намалява". Дилърите и производителите "скоро ще се сблъскат с пълната сила на забавеното търсене".

Тази седмица Tesla Inc. намали цените на своя най-продаван модел Y на пазари, включително в Германия, Франция и Норвегия. Американският автомобилен производител планира временно да спре производството на автомобила в завода си край Берлин, позовавайки се на логистични проблеми, предизвикани от боевете в Червено море. Миналия месец Audi съобщи, че ограничава разпространението на своите електрически автомобили.

Силният спад в Германия, където регистрациите на електрически превозни средства са намалели почти наполовина през миналия месец, надделява над ръста на пазарите в Обединеното кралство, Испания и Франция.

Продажбите на електромобили са се увеличили с 28% през миналата година в региона, но през декември са се сринали с една четвърт на фона на спада на регистрациите на автомобили с батерии и в Швеция, Нидерландия и Хърватия. Европейският съюз регистрира първия си месечен спад в продажбите на електромобили от април 2020 г. насам, когато беше разгарът на пандемията.

Според анализатори от Citi и Jefferies забавянето на търсенето на автомобили с батерии също така представлява проблем за автомобилните производители, които са изправени пред все по-строгите цели на ЕС през следващите години.

"През 2024 г. ще трябва да се увеличи разпространението на електрическите превозни средства в очакване на поетапно намаляване на целите за емисиите", каза анализаторът на Jefferies Филип Хухоа.


Продажби на автомобили в Европа/Kак са се представили основните производители на автомобили през декември

Остават някои основания за оптимизъм. Тази седмица президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард сигнализира, че намаляването на лихвените проценти това лято е "вероятно", което подхранва надеждите за по-ниски разходи за финансиране. В Италия, където регистрациите са се увеличили с 6% през декември, правителството обмисля пакет от 930 млн. евро за насърчаване на продажбите на електромобили, съобщи Bloomberg по-рано този месец.

Производителите на автомобили също се надпреварват да подобряват своите продукти. Вълната от 35 нови модела, задвижвани с батерии, която ще бъде представена тази година, ще предостави на клиентите по-достъпен избор, което вероятно ще позволи на автомобилните производители да укрепят своята марка и пазарна позиция, смятат анализаторите на Bernstein.

По-голямата част от производителите успяха да увеличат регистрациите през 2023 г., след като доставките на ключови части, включително полупроводници, се подобриха. Френската компания Renault SA има успех в продажбата на достъпни автомобили с двигател с вътрешно горене и електрически автомобили, включително със своята нескъпа марка Dacia.


VW, Renaul бяха  най-големите печеливши в Европа/ Honda, MItsubishi бяха единствените производители на автомобили, които отбелязаха спад