Електромобилите са по-евтини от всякога. Това е лошо за собствениците

Потребителите имат какво да научат от епичния проблем с амортизацията на Hertz

11:04 | 16 януари 2024
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ето някои добри новини за електрическите автомобили: те са по-евтини от всякога. Ето някои лоши новини за електрическите автомобили: те са по-евтини от всякога.

Ако това звучи като парадокс, не трябва. В петък Tesla Inc. намали цените в Китай за своя най-продаван седан Model 3 с 5,9%, понижавайки началната цена до 245 900 юана (34 300 долара). Това тласка цената на ново превозно средство под $35 000 – легендарно ниво, което Илон Мъск обещава от 2016 г., но (най-вече) не успява да постигне.

Само часове по-рано един от най-големите купувачи на Model 3 обяви внезапна промяна в стратегията си за електрически превозни средства. Hertz Global Holdings Inc. ще продаде една трета от своя парк от електромобили в САЩ и вместо това ще купи превозни средства с бензинов двигател, което изглежда като начало на драматичен обрат в агресивната политика на електрификация, която компанията следваше през последните години.

Двете събития имат идентични причини. Намаляването на цената на електромобилите е благодат за бъдещите купувачи, които искат да се сдобият с превоз на достъпна цена. Те обаче са катастрофа за финансово настроените собственици на автопаркове като Hertz, които ще видят ускоряване на амортизацията и спад на стойността на техните активи.

Това прави решението на Hertz да купи 100 000 Model 3 през октомври 2021 г. – първата голяма политика след излизането от фалита по-рано същата година – да изглежда необяснимо безразсъдно в ретроспекция. Мъск (който сключи сделката за продажбите на автомобили) и обикновените потребители (които сега получават по-евтини коли) се справиха добре през този период. Компании за коли под наем, не толкова.

Разбира се, беше странно време, като изглеждаше, че Covid-19 заличи много финансови правила.

Hertz беше продала около една трета от флота си, за да плати на кредиторите си, но след това трябваше да го попълни. Недостигът на полупроводници причиняваше забавяне на доставките на нови автомобили, а цените на употребяваните автомобили се покачваха с до 45% на годишна база в САЩ. Междувременно Мъск правеше винаги съмнителното твърдение, че правилата на икономиката не се прилагат за неговите превозни средства: в подкаст интервю от 2019 г. той каза, че Tesla е "поскъпващ актив, а не амортизиращ се актив".

Законите на природата обаче имат неприятния навик да се налагат отново. Амортизацията е ключов риск за компаниите за отдаване под наем, които могат да видят заличаване на огромна част от тяхната база активи с едно замахване на писалката на счетоводител – приблизително това, което се случи през 2016 г., когато акциите на Hertz паднаха с 23%, след като обяви, че стойностите при препродажба са много под оценките. В резултат на това те традиционно са изисквали големи отстъпки от производителите, за да осигурят възглавница срещу подобни загуби - но Hertz изглежда е пренебрегнала това в сделката си с Tesla, както Мъск се похвали по това време.

В ретроспекция това изглежда като фатална грешка. Генералният план на Мъск - да започнете да създавате премиум автомобили и да инвестирате приходите в производството на все по-евтини превозни средства за масовия пазар - винаги е бил базиран на бързо падащи разходи за електромобили. Историята доказа, че залогът е правилен: официалните цени за Model 3 сега са с около една трета по-ниски, отколкото когато Hertz сключи първоначалната сделка, каза главният изпълнителен директор Стивън Шер през октомври. Купуването на пълна цена от човек, чието богатство се основава на ускоряване на темповете на обезценяване на EV, изглежда като изключително лошо бизнес решение.

Загубата на Hertz обаче е печалба за обикновените потребители. Индивидуалните собственици изглежда не се интересуват толкова много от амортизацията. Средната кола губи около половината от стойността си през първите три години, но въпреки това хората продължават да купуват нови коли независимо от това. Наистина, неспособността ни да изчислим правилно колко плащаме за колите си отдавна е проблем за популяризаторите на EV. Тъй като не успяваме да вземем предвид и допълнителните пари, които харчим за гориво и поддръжка, повечето хора не осъзнават колко пари биха могли да спестят, като преминат на електричество, и вместо това се фокусират почти изключително върху цената, която ще им поискат в магазина. Точно решимостта на производителите на автомобили да накарат цените на дребно да се изравнят с еквивалентите, задвижвани с бензин, причини такова амортизационно главоболие за Шер.

Паритетът на цените сега изглежда пристига. Това е страхотна новина за индустрията за електрически автомобили и за шофьорите, които не са могли да си позволят акумулаторно превозно средство – но предлага и добра подплата за затруднените компании за отдаване под наем. Потребителските апетити за електромобили изглежда се задоволяват точно с нарастването на производството на превозните средства и неотдавнашното намаляване на плановете за електрификация на производителите може да не се случи достатъчно бързо, за да се предотврати нова вълна от свръхпредлагане и отстъпки.

Първоначалната сделка на Hertz с Tesla беше сключена на върха на пазара за продавачи на електромобили, но през следващите 12 месеца предимството ще се върне обратно към купувачите. За компаниите за отдаване под наем и отделните собственици на автомобили това ще бъде идеалният момент да направят покупка.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg, който се занимава с енергетика и суровини. Преди това е работил за Bloomberg News, Wall Street Journal и Financial Times.