За BMW традиционните автомобили са достигнали своя пик, EV ще движат растежа

Следващата година компанията преминава към моделите „Neue Klasse“ в ретро завръщане към популярните коли, произведени през 60-те и 70-те години

17:09 | 15 януари 2024
Автор: Уилфред Екъл-Дорна
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

BMW AG обяви, че търсенето на нейните луксозни автомобили, задвижвани с бензин, е достигнало най-високата си точка миналата година и очаква изцяло електрическите модели да водят бъдещ растеж.

Германският производител на премиум автомобили има добре попълнени книги с поръчки за електрически автомобили с цел от половин милион продажби тази година, приблизително една пета от общите доставки, каза главният финансов директор Валтер Мертл. Продажбите на BMW Group EV скочиха със 75% през миналата година, задвижвани от модели като седана i4 и докато общият ръст на продажбите се забави в САЩ и някои европейски страни.

„Повратната точка за двигателите с вътрешно горене беше миналата година“, каза 49-годишният Мертл по време на разговор с журналисти, като регламентът за намаляване на емисиите на въглероден диоксид ограничава всяко бъдещо развитие. „Бъдещият ръст на обема ще дойде предимно от електрически превозни средства.“

След години на нарастване на доставките на годишна база, темпът на ускоряване на търсенето на електромобили не е толкова ясен. Докато пазарът все още се разраства, производителите на автомобили трябваше да се поддадат на ценовата война на Tesla Inc. и много потребители все още се двуомят поради липса на инфраструктура за зареждане и високи цени.

Производителите на автомобили, включително Ford Motor Co. и General Motors Co., намалиха амбициозните планове за внедряване, а конкурентът на BMW Audi миналия месец каза, че намалява броя на моделите, които ще пусне на пазара, за да избегне натоварването на фабрики и дилъри на фона на забавянето. Електрическите автомобили представляват 9,4% от общите продажби на премиум марката Volkswagen AG, изоставайки от марката BMW с 15%.

BMW отбеляза силни поръчки за електромобили през ноември и декември, каза Мертл, като търсенето в Европа ще продължи да расте. Производителят не е забелязал отстъпление и очаква новият седан i5 и допълнителните електромобили на марката Mini да увеличат продажбите, каза той.

„Сегашното плато на продажбите на автомобили с вътрешно горене ще продължи и след това леко ще спадне“, каза той.

Следващата година компанията преминава към нови основи на превозните средства, наречени „Neue Klasse“ в ретро завръщане към популярните модели, произведени през 60-те и началото на 70-те години. Новата технология има за цел намаляване наполовина на разходите за батерии в сравнение с текущото поколение на автомобилния производител, за да помогне за повишаване на маржовете на EV.

До края на десетилетието електромобилите на BMW ще имат по-висока възвръщаемост от автомобилите с двигател с вътрешно горене, каза Мертл.