BMW излиза със следващо поколение EV, за да се бори с Tesla и китайския BYD

С елегантно купе BMW се отклонява от десетилетната си традиция да рекламира предимно представянето на своите "машини за най-добро шофиране"

11:00 | 3 септември 2023
Автор: Вилфрид Екъл-Дорна
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

BMW AG представи първия прототип на бъдещата си гама електромобили, с което постави началото на нов етап в борбата за догонване на Tesla Inc. и защита на продажбите на най-важния си пазар в Китай.

Концептуалният автомобил Vision Neue Klasse, който ще бъде представен на изложението IAA в Мюнхен през следващата седмица, демонстрира специалната електрическа платформа на BMW, която трябва да се появи през 2025 г. - по времето, когато Mercedes-Benz Group AG ще представи своите нови модели, задвижвани от батерии. Софтуерни проблеми забавиха подобни архитектури на Volkswagen AG, като отложиха ключови автомобили на Porsche и Audi.

С елегантното купе BMW се отклонява от десетилетната си традиция да рекламира предимно представянето на своите "машини за най-добро шофиране". Вместо това BMW предлага цифров дисплей, прожектиран върху цялата ширина на предното стъкло, както и софтуер, който може да обработва гласови команди и жестове с ръце. Този ход е насочен към клиентите в Китай, които все по-често избират местни марки като BYD Co. и Nio Inc., които са по-добри в създаването на електрически автомобили с джаджи, съобразени с местните вкусове.

Neue Klasse "определя курса ни за следващите десетилетия", заяви главният изпълнителен директор Оливер Ципс.

BMW, Mercedes и Audi дълго време доминираха в продажбите на първокласни автомобили с двигатели с вътрешно горене в Китай, но бяха застигнати от бързото преминаване на страната към електрически превозни средства. 

Тази година BYD измести VW от върха на най-продаваните автомобили в Китай, а Mercedes намали цените на водещия си електрически седан в края на миналата година след разочароващи продажби. Очаква се около края на това десетилетие електрическите автомобили и хибридите с възможност за включване към електрическата мрежа да съставляват 90% от най-големия автомобилен пазар в света, което ще увеличи спешната нужда на западните премиум марки да ускорят предлагането си. Ценовата война в Китай, започната от Tesla, също повиши натиска.

BMW бележи ръст в Китай, особено при електрическите автомобили, и производителят не е засегнат от ценовата война поради позиционирането си в премиум сегмента, заяви Ципс пред репортери в събота в Мюнхен. Той добави, че Neue Klasse ще бъде дори по-печеливша от сегашната гама автомобили на компанията, задвижвани с батерии.

Моделите от най-високия клас Neue Klasse на BMW ще имат пробег до 800 км и ще се зареждат от 10% до 80% за по-малко от половин час - показатели, които вероятно няма да ги направят най-добрите в класа. Миналата година електрически прототип на Mercedes измина повече от 1000 км с едно зареждане.


Продажбите на електромобили на BMW в Китай набират скорост

Но BMW все още е на второ място в Китай по отношение на технологичните характеристики на своите автомобили, според скорошно потребителско проучване на консултантската компания AlixPartners. BMW е на второ място след Zeekr на Geely, но преди Xpeng, Tesla и VW.

Въпреки новия фокус върху дигиталните функции BMW няма да изхвърли изцяло традициите на марката си зад борда. Макар че повечето електромобили в наши дни предлагат бързо ускорение, според Ципс Neue Klasse ще бъде по-забавен за шофиране при по-високи скорости от много конкуренти.