В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

САЩ отпускат до $12 млрд. за модернизиране на заводите за електромобили

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 01.09.2023 година

18:52 | 1 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Администрацията на Байдън предоставя до 12 млрд. долара на автомобилните производители за модернизиране на техните предприятия за производство на електрически превозни средства и хибриди. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Финансирането идва на фона на напрегнати преговори между автомобилните компании в Детройт и Обединените автомобилни работници, които изразиха опасения, че преминаването към електрически превозни средства може да застраши работните места на профсъюзите. Финансовата помощ включва и 10 млрд. долара от наскоро обявените средства от програмата за заеми на Министерството на енергетиката на САЩ за екологично чисти превозни средства.

Министерството също така заяви, че планира да предостави допълнително финансиране в размер на 3,5 млрд. долара за разширяване на местното производство на батерии за превозни средства и националната енергийна мрежа.

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм обеща вчера, че САЩ няма да изоставят американските автомобилни работници, като заяви, че финансирането ще подпомогне проекти в общности за производство на автомобили, за да се помогне за задържането на работниците в условията на преход.

Алиансът за иновации в автомобилната индустрия, който представлява повечето големи производители на автомобили във Вашингтон, заяви, че стимулите и безвъзмездните средства от Министерството ще допринесат за по-нататъшното развитие на националната верига за доставки на автомобили и глобално конкурентната платформа за производство на батерии, в която производителите на автомобили вече са направили значителни инвестиции.

Говорител на General Motors Co., която е поела ангажимент да електрифицира целия си автопарк до 2035 г., заяви, че производителят подкрепя публичното финансиране, което насърчава вътрешните инвестиции в производството.

Повече за желанието на Кремъл да поеме управлението на наемниците от „Вагнер“ и какво предприе Джорджа Мелони, за да спаси италианската икономика може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.