В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европа е по-близо до рецесия от САЩ

Доц. д-р Виктор Йоцов, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС, "В развитие", 22.08.2023 г.

19:50 | 22 август 2023
Автор: Михаела Кирилова

Еврозоната и ЕС постигат положителен търговски баланс през юни. Според последните данни на Евростат общата стойност на търговията в рамките на еврозоната е намаляла до 231,6 млрд. евро или с 4,1% спрямо за периода годена по-рано. Единствената добра новина е че търговският баланс все още е положителен, макар че много намаля, което се вижда и в почти нулевите темповете на растеж в Европа. Причините са разнопосочни – от една страна наблюдаваме нестабилната политическа обстановка, предадена от войната в Украйна, а от друга стара е ценовата динамика, която се наблюдава основно при енергийните ресурси. Това коментира доц. д-р Виктор Йоцов, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

„Няма тенденции за овладяване на конфликта в Украйна, напротив, рисковете за неговото задълбочаване са по-големи. Това предполага, че и средата ще остане нестабилна поне до края на годината.

Търговския дефицит с Русия е намалял до 8,7 млрд. евро, заради намаления внос на енергийните ресурси, което може да се разглежда като негативна новина, защото Европа дълги години разчиташе на сравнително евтин внос на енергийни ресурси от Русия, но сега цяла Европа трябва да се пренасочат към дреги ресурси, които са значително по-скъпи, което ги прави по-малко конкурентно способни.

Основният проблем е забавянето в Европа. „На практика Европа е с единия крак в рецесия.“ Директният ефект е върху темповете на растеж, тъй като износът в добри години е бил основният фактор за растеж.

В сравнение с Европа, Щатите са доста по-стабилни. Те са по-далеч от рецесия отколкото е Европа. Това можеше да се очаква, предвид факта, че всички проблеми произлизащи от войната засягат първо Европейските страни.

„ Ще мината години преди икономиката на Европа да се адаптира и да може да поеме по-високите цени след отказа да използва енергийни източници от Русия.“

Целия коментар може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.