Китайските автопроизводители правят по-дръзки концепции за автомобилите

Ръководителят на автомобилния дизайн на Porsche смята, че конкуренцията от китайски производители, поддтиква - германските да бъдат по-склонни към рискови концепции

09:40 | 22 октомври 2023
Обновен: 15:37 | 22 октомври 2023
Автор: Моника Реймунт,Бенедикт Камел
Bloomberg L.P.
Bloomberg L.P.

След почти двадесет години проектиране на Porsche 911 и Cayenne Михаел Мауър казва, че новите конкуренти, водени от марките за електрически превозни средства от Китай, карат мениджърите и дизайнерите в Германия да бъдат по-склонни към рискови концепции за превозни средства.

"Тези стартъпи компании, които нямат наследство, могат да правят напълно различни неща", заяви в интервю ръководителят на отдела за дизайн на Porsche AG и Volkswagen AG. "Като дизайнер смятам, че това всъщност е положително, защото прави вземащите решения - т.е. управителния съвет - по-отворени."

Volkswagen и Porsche ще представят актуална информация за успехите си през следващата седмица, когато и двете компании ще отчетат резултатите си за третото тримесечие.

Германия отдавна е в челните редици на автомобилния дизайн с трайни класически модели като Volkswagen Beetle, Porsche 911 и лесно разпознаваемите седани BMW и Mercedes-Benz. Но традиционните производители на автомобили наблюдаваха как Tesla ги изпреварва в прехода към електрическите превозни средства, а новата ера на задвижването от батерии изисква нов поглед върху външния вид и функционалността на автомобила, които остават основен приоритет за клиентите, избиращи следващия си автомобил.

Новите стандарти за индустрията се развиват бързо - от ултрамодерни дизайни като Cybertruck на Tesla Inc. и P7 на Xpeng Inc. до функции на борда като триизмерното арматурно табло на Li Auto и масажиращите седалки Zeekr на Zhejiang Geely Holding Group.

Миналия месец главният изпълнителен директор на VW Оливер Блум добави дизайна към списъка с приоритети в стремежа си да привлече повече купувачи на електрически превозни средства и да спре намаляването на пазарния дял в Китай. Този ход подобри положението на дизайнерите, които трябва да предложат различен външен вид на марките на компанията, сред които са VW, Audi и Skoda. Целта е да се придаде нов остър характер на любими модели като VW Golf и да се подкрепят основните проекти за електрически превозни средства.

"Винаги съм имал в главата си образа на този камък, който хвърляте в бъдещето", каза Мауър, който ръководи дизайнерския екип на Porsche от 2004 г. насам. "Въпросът е колко далеч да го хвърля? Да уцелиш точно това място, да отидеш достатъчно далеч в бъдещето, но не прекалено далеч, е истинско предизвикателство."

VW обяснява някои от провалите си в Китай с това, че е изгубил от поглед естетиката и характеристиките на автомобила, които са привличали китайските клиенти.

"Успехът, който марката Volkswagen постигна в обемния сегмент, според мен се дължеше на факта, че беше поставен силен акцент върху дизайна и качеството му", каза Мауър. "Дизайнът със сигурност не е най-големият проблем в компанията, но това е област, в която все още мога да постигна много със сравнително скромни ресурси."

61-годишният Мауер си спомня за обновяването на дизайна на BMW AG преди повече от десетилетие, когато тогавашният главен дизайнер на компанията Крис Бангъл промени външния вид на Серия 5 и Серия 7. Макар че пуристите първоначално не одобриха промените, Мауер заяви, че в крайна сметка те са помогнали на BMW да се позиционира като по-модерен производител на автомобили, който може да спечели нови клиенти.

Според Мауер новите дизайни трябва да отразяват изживяването при шофиране, което е много по-свързано с външния свят чрез софтуер и приложения. Трудността се състои в това да се намери правилният баланс.

"Вярвам, че германската автомобилна индустрия има потенциал да бъде по-добра", казва Мауер.