В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Автомобилният спорт у нас се радва на все по-голям зрителски интерес

Калоян Станчев, председател на Автомобилна федерация на България, "В развитие", 20.10.2023 г.

18:00 | 20 октомври 2023
Автор: Антоанет Василева

Автомобилният спорт в България от край време се радва на голяма популярност и сериозен зрителски интерес. Този вид спорт обаче е скъп и това ограничава възможностите за свободно практикуване, но напоследък се забелязва надграждане на автомобилния парк – все повече нови и интересни автомобили се закупуват и състезават, което очертава добър фундамент, върху който да продължаваме да се развиваме. Toва заяви Калоян Станчев, председател на Автомобилна федерация на България в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Автомобилният спорт освен дисциплина, изисква много сериозни финансови инструменти, тъй като в рали спорта например, един добре подготвен автомобил струва около 350 хил.евро.

В драг дисциплината в най-високия клас стартът на едно състезание може да струва на един автомобил между 10-15 хил. лева, посочи Станчев.

Несъмнено най-тежка е рали дисциплината- трябва да се обособят най-обширни трасета и най-много километри, да се обезопаси и да се проведат редица мероприятия преди самото състезание. Тази година осъществихме най-голямото състезание Рали България, което е част от Международния спортен календар на FIA, на който сме членове, отбеляза председателят на Автомобилната федерация.

Станчев отбеляза още, че младите напоследък се вълнуват от дисциплини като планинско изкачване, дрифт и драг дисциплината, където се събират много фенове и зрителски интерес.

Той допълни, че автомобилният спорт се различава от уличното дрифтене. Затова хората, които имат интерес към тази дейност, но нямат представа за възможностите си и тези на автомобила, е препоръчително да навлязат в дисциплината, където ще се запознаят с правилата за безопасност и как правилно да практикуват този спорт, подчерта Станчев.

„Основните качества, които е необходимо да притежава добрият състезател са дисциплина, уважение, възпитание.“

Ключът към успешния екип е да вървим съвместно с общината, с държавата и образованието – трябва да се спазват законовите разпоредби и да се прилагат, за да няма инциденти. Концепцията и техниката, а дори и начинът на управление, са индивидуални при различните видове автомобилни дисциплини – спортът е интригуващ, защото удовлетворява всеки интерес, казва той.

Станчев изтъкна, че българският автопарк определено се подобрява, като се закупуват скъпи и конкурентноспособни автомобили. Но очерта като проблем липсата на намеса на държавата в облекчаване на организацията за автомобилни мероприятия.

„Извън Автомобилната федерация държавата не разполага със съоръжения и писта, където хората свободно и безопасно да спортуват и да се обучават на правилно управление. Основният финансов ресурс за организация на автомобилно състезание на Федерацията отива за обезопасяване на събитието.“

Представянето на българските състезателите на международна сцена, които участват в редица състезания в Европа, е на много високо ниво. Имаме много поводи за гордост в този спорт – един от които европейската шампионка в рали дисциплина Екатерина Стратиева, посочи председателят на Федерацията по автомобилен спорт.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.