В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Китай засилва контрола върху износа на ключов материал за производство на батерии

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 20.10.2023 година

16:35 | 20 октомври 2023
Обновен: 11:31 | 18 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Китай засили контрола върху износа на някои категории графит, който е ключов материал за батериите на електрическите превозни средства. Това се случва с цел "защита на националната сигурност и интереси". Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

В изявление на Министерството на търговията се казва, че някои видове графит, считани за изключително чувствителни, ще бъдат обект на така наречения "контрол върху износа на стоки с двойна употреба" от 1-ви декември 2023 г.

Заповедта на Пекин идва дни след като администрацията на Байдън увеличи усилията си да не допуска модерни чипове в Китай. Посланикът на САЩ в Китай Никълъс Бърнс заяви, че мерките са били необходими, за да затворят наличните вратички.

По данни на Министерството на търговията графитните изделия са били предмет на временна заповед за контрол на износа, инициирана още през 2006 г. В същото време Китай заяви, че ще премахне временния си контрол върху износа на по-малко чувствителни категории графит, използвани в стоманодобивната, металургичната и химическата промишленост. Министерството заяви, че мерките му са нормална корекция, която не е насочена към конкретна държава или регион, и че износът, който отговаря на съответните разпоредби, ще бъде разрешен.

Анализатори твърдят, че това определено ще се отрази силно на производството на електрически превозни средства и също така и на батериите.

Тези усилия могат да се окажат последен шанс за Китай да преговоря със САЩ по отношение на регулирането на индустрията за електромобили. Сега САЩ биха могли да отговорят със свои собствени мерки, като например ограничаване на използването на китайски батерии в автомобилите, произвеждани от Tesla Inc. Фирмата на Илон Мъск разполага със завод в Шанхай, на който се пада повече от половината от общото производство на компанията.

Всичко това стана ясно в петък, малко преди срещата на върха между американският президент Джо Байдън, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел във Вашингтон.

Появиха се мнения, че с новия по-строг контрол, Китай се опитва да се противопостави на възможните резултати от тази среща.  Една от темите, които ще се обсъжда във Вашингтон, е разследването на ЕС спрямо Пекин, което може да доведе до нови мита за китайската икономика.

Повече от водещите новини от Терминала на Bloomberg може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.