Cybertruck ще закъснее за спасяването на Tesla

Илон Мъск смекчи очакванията за бърз ръст на обема на дългоочакваното превозно средство и се оправда с насрещните ветрове на лихвените проценти за производителя на електромобили

20:18 | 19 октомври 2023
Автор: Лиъм Денинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Cybertruck по-добре наистина да е нещо невиждано след всичкото чакане. И наистина да се появи през ноември. И да се продава в големи количества. Но дори обикновено ентусиазираният главен изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск не звучи обнадежден това да се случи.

Последните резултати на Tesla, публикувани в сряда вечерта, бяха по-лоши от предния набор, който изобщо не беше добър. Всъщност оперативният марж на Tesla е спаднал всяко едно тримесечие от този период на миналата година, намалявайки с повече от половината до само 7,6%. По-забележителни и обезпокоителни са абсолютните числа. Tesla достави приблизително 91 000 автомобила повече през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, което е увеличение от 27%. Нейната оперативна печалба спадна изумително с 1,9 милиарда долара, или повече от половината.

Основната тема в резултатите на Tesla тази година е ударът върху маржовете от многократни намаления на цените, които не са компенсирани от съответния скок в продажбите. Брутният марж на превозно средство, коригиран за продажбата на регулаторни кредити (които скочиха) и лизинг, е намалял наполовина от преди година до около $7000, най-ниското ниво от началото на 2018 г.

Tesla обвини прекъсванията във фабриките за забавянето на доставките през третото тримесечие и това със сигурност е навредило на маржовете. Но това обяснение също скри по-големия проблем: а именно, че отстъпките не преместват достатъчно коли, за да изчистят огромното натрупване на инвентар.

Показателно е, че съобщението за отчетите в един дъх рекламира Model Y като най-продаваното превозно средство в Европа, но след това отбеляза, че производството на автомобила както в Германия, така и в Тексас ще се увеличи с „постепенно“ темпо. Насрещният вятър на оборотния капитал на Tesla намаля донякъде през това тримесечие, въпреки че все още отбеляза четвъртото поредно изтичане. Свободният паричен поток остава положителен на 848 милиона долара, но 64% от тях се дължат на продажбите на регулаторни кредити и други приходи под оперативната линия. Печалбите по GAAP подминаха консенсусните прогнози с 16%, дори след като консенсусът падна с почти една десета през последния месец.

Това не са числата, които обикновено подкрепят пазарна капитализация от 770 милиарда долара и прогнозна печалба, кратни на 75 пъти. От друга страна, Tesla не е обикновена акция и обещанията за бъдещето имат тенденция да засенчват всичко, което е в сметките.

Така че Tesla обяви в отчета си, че „доставките на Cybertruck остават напът за по-късно тази година;“ което, ако не друго, старателно преосмисля значението на израза „остава напът“. Собственият X акаунт на Tesla всъщност навлезе в още по-рискова територия, обявявайки твърда дата за първите доставки - 30 ноември. Това е твърде късно, за да има някакво значимо въздействие върху приходите за четвъртото тримесечие, където консенсусът спада и сега вероятно ще спадне още.

По-лошо обаче беше попарването на ентусиазма от самия Мъск. В началото той направи всичко възможно, за да подчертае, че достигането на Cybertruck до търговски обеми и „положителен паричен поток на цена, която хората могат да си позволят“ ще отнеме време; може би 12-18 месеца. Това не предполага възстановяване на маржовете в скоро време. Първият въпрос в разговора се отнасяше до това колко Cybertruck ще достави Tesla през следващата година, което ви дава представа колко важно е това за акционерите. В отговор Мъск каза, че очаква да стигне до около 250 000 камиона годишно в някакъв момент, може би през 2025 г. Все още, около шест седмици преди първите доставки, все още не знаем цената.

Да се каже, че Cybertruck, с цялата си мистерия и необичайни характеристики, пристига в труден момент за електрическите пикапи в САЩ, е подценяване. Както Ford Motor Co., така и General Motors Co. наскоро удължиха своите срокове за електрифициране на пикапи, тъй като, подобно на това, което Tesla преживя като цяло, намаленията на цените на съществуващите модели не са увеличили продажбите достатъчно. Тези компании могат най-малкото да се облегнат на своите традиционни модели, които консумират бензин, за да компенсират слабите продажби; и Ford особено преоткрива привлекателността на хибридите. Преди да отхвърлите динозаврите в Детройт, помислете, че едно бъдеще, в което производителите на стари автомобили не продават много електрически пикапи, изглежда по-малко като такова, в което Tesla взема 100% пазарен дял, а по-скоро такова, в което инерцията на електрификацията е спряла.

Това ме довежда до може би най-малко поучителния момент за всички верни инвеститори в Tesla. Запитан за разликата между консенсусните прогнози за доставките на превозни средства и „многогодишната“ цел на Tesla за растеж от 50% на година, комбинирана, Мъск ефективно хвърли тази цел на релсите; казвайки, че не можете да увеличавате продажбите наполовина всяка година „завинаги“, за да не превърнете цялата планета в паркинг (все пак още една причина да колонизирате Марс). Той не се отказа официално от целта, която все още е отпечатана в съобщението с отчета. Наред с приказките на новия главен финансов директор за растеж с „премерено темпо“ за управление на разходите обаче всичко звучеше малко повече от Детройт, отколкото от Силициевата долина.

Всичко това още повече засилва дисонанса. Акциите на Tesla на практика поксъпнаха с 200% тази година, въпреки че маржовете спаднаха, главно поради обещанието за необуздана експанзия. Ако историята на растежа сега е под съмнение, акциите ще се нуждаят от много повече от нов EV пикап. О, добре, винаги може да се намеси изкуствен интелект, предполагам.

Лиъм Денинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Бивш инвестиционен банкер, той е бил редактор на рубриката Heard on the Street на The Wall Street Journal и репортер за Financial Times.