Проблемът на Мъск в Tesla не е свързан с неработещи фабрики

Фокусът върху нивата на доставките е неуместен. По-големият проблем е поддържането на търсенето, което да оправдае високата оценка на автомобилния производител

11:24 | 4 октомври 2023
Автор: Лиъм Денинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Илон Мъск направи много през изминалата седмица. Ако обичате мемета за конспирации за ваксини, подигравки на държави, нападнати от Русия и предаване на живо с каубойска шапка, Мъск е вашият човек. Това, което той не успя да постигне, както беше сигнализирал през пролетта, бяха каквито и да е доставки на (дълго отлагания) Cybertruck. В понеделник Tesla Inc. продължи темата с тримесечни данни на доставките, които изпуснаха прогнозите със сериозна разлика.

Tesla предупреди, че преоборудването на някои производствени линии ще окаже влияние върху резултатите. Анализаторите са взели предвид това, разбира се, и наистина са намалили прогнозите си към края на тримесечието. Tesla все още изостава с почти 22 000 автомобила или около 5%. Това вероятно не застрашава насоките на Tesla да произведе около 1,8 милиона автомобила тази година. След като са произведени 430 488 автомобила през току-що приключилото тримесечие, подразбиращата се цифра, необходима за следващото, е около 449 000. Това е по-малко, отколкото компанията направи през второто тримесечие.

Това обаче означава, че потенциалът за 2 милиона, за който Мъск говори в началото на годината, е недостъпен; това би изисквало 50% скок на производството в рамките на едно тримесечие. Истината обаче е, че Tesla може да мине и без да достига такива висоти точно сега.

Централният проблем с Tesla тази година беше сривът в нейните маржове на печалба, тъй като тя намали цените, за да привлече клиентите и да поддържа растежа, централният стълб, върху който стои нейната прекомерна оценка. През второто тримесечие Tesla продаде почти два пъти повече коли от година по-рано, но всъщност спечели по-ниска оперативна печалба в абсолютно изражение. Да имаш малко пауза във фабриката, ограничавайки натрупването в инвентара на Tesla, всъщност е полезно.

От друга страна, всякакъв вид забавяне по-скоро подкопава и историята на растежа. Увеличението на продажбите от 27% на годишна база все още е цифра, за която Детройт би убил. Но това е приблизително половината от дългосрочната цел за растеж на Tesla и, което е важно, производителите на автомобили в Детройт не търгуват с нищо близо до 64 пъти бъдещите печалби. Не е чудно, че някои от по-рапсодичните анализатори, следващи компанията, са се опитали да я преработят като AI акция на годината, особено на фона на липсващия Cybertruck (нямаше дори закачка за него в краткото съобщение в понеделник).

Цифрите на Tesla ще се възстановят до известна степен през четвъртото тримесечие, когато фабриките се върнат на скорост. Но си струва да обмислим нещо друго относно пресните данни. Tesla достави около 4600 автомобила повече, отколкото направи през последните три месеца. Това е добре дошло, защото натрупването на запаси за пет поредни тримесечия е нарастваща котва на маржовете, да не говорим за потъване на оборотен капитал. Все пак, въпреки многобройните намаления на цените и ограниченото производство, дори с тези 4600 автомобила, изчистени от инвентара, Tesla е произвела почти 61 000 автомобила повече, отколкото е продала през последните четири тримесечия. Въпреки целия фокус върху производството с тези числа, търсенето остава централният проблем тук.

Лиъм Денинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Бивш инвестиционен банкер, той е бил редактор на рубриката Heard on the Street на The Wall Street Journal и репортер за Financial Times.